Русија

Захарова: Ако је Сорош повезан са америчким медијима, демократија САД иде на сметлиште историје

Вашингтон је увек инсистирао да су слобода и непристрасност медија основа демократске структуре државе, док са друге стране резултати истраживања показују да је Сорош плаћао америчке медије да лажирају информације
Захарова: Ако је Сорош повезан са америчким медијима, демократија САД иде на сметлиште историје© Pool / Pool

Демократија САД заједно са њиховим Уставом може на сметлиште историје, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, алудирајући на то што је "Фокс њуз" открио да је Џорџ Сорош плаћао јавне личности САД да, како је Захарова невела, извештавају о светским догађајима онако како он жели.

Истраживање организације Центар за медијска истраживања (МРЦ) је показало да је либерални милијардер Џорџ Сорош повезан путем својих група и организација са неким од најутицајнијих медијских личности у Сједињеним Америчким Државама и иностранству.

Како се наводи у извештају, током година је плаћао 54 утицајне медијске личности међу којима су бројни репортери, водитељи, колумнисти и уредници повезани са медијским компанијама као што су Ај-Би-Си, Си-Би-Ес, Ен-Пи-Ар, Блумберг њуз, Ројтерс, "Њујорк тајмс" и мноштво других утицајних медија и агенција.

Сорош је потрошио је најмање 131 милион долара да би 253 медија извештавала о светским догађајима онако како он жели. Плаћао је све од новинара и емитера до уредника и медијских шефова, написала је она.

Према речима Захарове, за САД је ова изјава права нуклеарна експлозија.

"Ако се докаже да су водећи амерички медији добијали новац за лажно пласирање информација, онда је сва демократија и њихов устав бачен на сметлиште историје", написала је Захарова и додала да је сам Вашингтон увек инсистирао на томе да су слобода и непристрасност медија основа демократске структуре државе.

image