Русија

Руски брод "Адмирал Горшков" са хиперсоничним наоружањем завршио вежбе у Атлантику

Очекује се да ће руска фрегата учествовати у војним вежбама са Кином и Јужноафричком Републиком крајем фебруара
Руски брод "Адмирал Горшков" са хиперсоничним наоружањем завршио вежбе у Атлантику© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Руски ратни брод "Адмирал Горшков" са хиперсоничним ракетама завршио је војне вежбе у Атлантику, саопштило је Министарство одбране Русије.

Фрегата "Адмирал Горшков", наоружана хиперсоничним ракетама "циркон", увежбавала је "удар на непријатељски циљ на површини", рекао је командант брода Игор Кромал у видео снимку које је објавило Министарство одбране Русије.

Вежба је потврдила "конструкторске карактеристике" ракетног система, додао је Кромал, напомињући да ракета може да лети пет пута брже од звука и да погоди мету на удаљености већој од 900 километара.

Фрегата "Адмирал Горшков" кренула је на далеки пут из непознате луке у Русији, а очекује се да ће од 17. до 27. фебруара учествовати у заједничким војним вежбама са Јужном Африком и Кином.

Заједничку војну вежбу за сада су потврдиле Москва и Преторија, док Пекинг још није званично потврдио учешће.

У понедељак, 23. јануара, министри спољних послова Русије и Јужноафричке Републике Сергеј Лавров и Наледи Пандор састали су се у Преторији и одбацили критике у вези са одржавањем војних вежби.

"Ниједна земља не би требало да има обавезу да координира заједничке војне вежбе са било којим трећим партнером. То су природни односи између земаља", рекао је тада Пандор.

Претходна заједничка војна вежба морнарица Русије, Јужне Африке и Кине одржана је 2019. године.

image