Русија

Москва: Одговорни за гранатирање болница биће кажњени

Одсуство реакције САД и других земаља НАТО-а на ово је још једно монструозно гажење међународног хуманитарног права од стране Кијева, још једном потврђује њихову директну умешаност у сукоб и у почињене злочине, поручио је руски МСП
Москва: Одговорни за гранатирање болница биће кажњениwww.globallookpress.com © CHROMORANGE / Bilderbox

Министарство спољних послова Руске Федерације реаговало је гранатирање болница у Донбасу, саопштивши да ће сви ратни злочини које је починила украјинска војска под окриљем Запада, бити кажњени, као и њихови налогодавци и извршиоци, преноси ТАСС.

"Намерно гранатирање постојећих цивилних медицинских објеката су тешки ратни злочини кијевског режима и његових западних господара. Сва ова кривична дела безакоња која су починиле кијевске оружане групе под окриљем Запада неће остати некажњена. Они се пажљиво евидентирају. Организатори и извршиоци ће бити кажњени", наводи се у саопштењу.

Одсуство реакције САД и других земаља НАТО-а на "ово је још једно монструозно гажење међународног хуманитарног права од стране Кијева", како наглашавају у Министарству, још једном потврђује њихову директну умешаност у сукоб и у почињене злочине, као и постојање двоструких стандарда. 

"Западне земље, заједно са Кијевом, изазивале су бес у вези са провокативним инсценирањем 'злочина' руске војске у Бучи и Ирпену, којих у ствари није било, али тврдоглаво не примећују варварске акције нацистичког кијевског режима, који убија цивиле из америчког, британског, француског и немачког оружја", навели су.

Западне земље, како се додаје у саопштењу, "јуре около са идејом о стварању нелегалног трибунала против Русије, али ништа не говоре о потреби да се украјинском руководству и војсци суди за своје свакодневне злочине".

 "Иза такве неспретне тактике стоји јасан покушај да се скрене пажња са сопствене одговорности за свој успех. Јасно је да западњаци и Кијев немају ни формално ни морално право на поменуте апсурдне оптужбе на наш рачун", закључили су у руском дипломатском ресору.

Украјинска војска јуче је гранатирала болницу у насељу Новоајдар у Луганској Народној Републици (ЛНР), а бивши амбасадор ЛНР у Москви Родион Мирошник изјавио је да је ово други напад на медицинску установу од почетка године.

Министарство одбране Русије саопштило је, да је услед напада ХИМАРС-има погинуло 14 особа, док је 24 повређено.

Напомиње се да су у медицинском објекту који је украјинска војска напала цивилни и војни лекари месецима пружали помоћ локалном становништву и војницима.

"Намерни ракетни напад на познату цивилну здравствену установу безусловни је тешки ратни злочин режима у Кијеву. Сви они који су укључени у планирање и реализацију овог злочина биће пронађени и сносиће одговорност", истакли су у Министарству одбране.

РИА Новости јавиле су да су у току дана украјинске снаге гранатирале и медицинску установу у Новој Каховки.

image
VV inauguration
banner