Русија

Пушилин: НАТО је у директном конфликту са Русијом

Шеф ДНР Денис Пушилин поновио је да је НАТО од самог почетка укључен у сукоб и сваким даном све отвореније то показује
Пушилин: НАТО је у директном конфликту са РусијомGetty © David Hecker / Stringer

НАТО блок је већ ушао у директан сукоб са Русијом, од самог почетка руско-украјинског сукоба је укључен, и сваким даном све отвореније на то указује, изјавио је шеф ДНР Денис Пушилин.

"Видели смо да НАТО земље повећавају своје присуство у близини руских граница много пре почетка специјалне војне операције. НАТО је од самог почетка укључен у сукоб и сваким даном све отвореније то показује", рекао је Пушилин.

Према његовим речима, томе у прилог иде и снабдевање Украјине оружјем, и то тешким и обука снага Северноатлантске алијансе, а не либе се, додаје он, ни да распореде нове борбене групе на југоистоку Европе и у балтичким државама.

Тако је лидер ДНР прокоментарисао изјаву председника војног комитета НАТО адмирала Роба Бауера који је рекао да је Северноатлантска алијанса спремна за директну конфронтацију са Русијом.

Лидери западних земаља, у јеку руско-украјинског сукоба, све мање успевају да сакрију своје праве циљеве и антируску политику. САД и њихови савезници шаљу Кијеву оружје и муницију вредну десетине милијарди долара, премда је Москва више пута упозоравала да снабдевање западним оружјем само продужава сукоб.

Немачка шефица дипломатије Аналена Бербок је раније на Парламентарној скупштини Савета Европе поручила да земље ЕУ заједно ратују против Русије. Међутим, њене колеге, а и она сама су одмах наредног дана демантовали изјаву уз тврдње да није мислила то што је рекла.

За разлику од Бербок, немачки канцелар Олаф Шолц више пута је упозоравао на опасност ескалације сукоба и месецима је оклевао да пошаље тенкове Кијеву.

И из Париза су пожурили да се ограде. "Ми нисмо у рату са Русијом и нико од наших партнера није", рекла је портпаролка француског министарства Ан-Клер Лежендр.

Порошенко поново о правом циљу Минских споразума

Иако је и бивши председник Украјине Петар Порошенко једном већ признао да су Мински споразуми имали за циљ да се Украјини купи време и да се земља наоружа како би у правом моменту могла да уђе у сукоб са Русијом, што је потврдила и бивша канцеларка немачке Ангела Меркел а и тадашњи председник Француске Франсо Оланд, његово признање, сада у формату Би-Би-Сијевог документарца "Путин против Запада" поново је одјекнуло.

"Током постојања Минских споразума, Кијев је могао да ојача војску и окрене Запад против Москве", рекао је Порошенко у документарцу и додао да је документ Украјини дао осам година да изгради војску, економију и глобалну проукрајинску антипутиновску коалицију.

Истовремено, Кристоф Хојзген, саветник Меркелове за безбедносну политику, у документарцу подсећа да се Порошенко пре потписивања мировних споразума жалио Меркеловој на поражавајућу ситуацију украјинске војске у Дебаљцеву.

"Порошенко јој је јасно рекао да су украјинске трупе поражене, да једва држе линије, да ако Руси пробију, могу да оду све до Кијева и да му је зато потребан споразум", наводи Хојзген.

image
VV inauguration
banner