Русија

Напад на полигон за обуку руске војске, 11 мртвих - "терористички акт"

Незванично, пре крвавог пира дошло је до свађе међу војним регрутима на верској основи
Напад на полигон за обуку руске војске, 11 мртвих - "терористички акт"© Tanjug/AP Photo/Ivan Sekretarev

Најмање 11 људи је погинуло, а 15 повређено у нападу на базу у руској области Белгород, која се граничи са Украјином, саопштило је у Mинистарство одбране Русије.

Напад је био "терористички акт", додаје се.

Двојица терориста су убијена на лицу места у размени ватре, саопштило је министарство и додало да су нападачи идентификовани као "држављани чланице Заједнице независних држава (ЗНД)". ЗНД обухвата већину бивших совјетских република, осим балтичких држава, Украјине, Грузије и Туркменистана. Овај други је придружени члан организације.

Руска војска није открила више детаља о нападу или о идентитетима нападача.

Према новинској агенцији РИА, двојица нападача отворили су ватру на групу добровољаца током обуке на полигону. Министарство одбране за сада није коментарисало ову информацију.

Напад је уследио усред делимичне мобилизације у Русији, проглашене пошто је нација закључана у дуготрајном сукобу са Украјином. Раније је руски председник Владимир Путин рекао да је више од 200.000 резервиста позвано у наоружање у оквиру мобилизације, а да је већина њих још на обуци.

Ко стоји иза напада?

На руским и украјинским порталима незванично се наводи да су у питању имигранти из Таждикистана који су добили руско држављанство, а да су погинули добровољци из Брјанске области.

Постоји претпоставка да је до сукоба дошло на основу вере. Такође, неки извори пишу да су два држављана Таџикистана живела у Москви и ступила у војну службу по уговору тек 12. октобра.

Марина Ахмедова, чланица Савета за људска права при председнику Руске Федерације је навела је незваничне информације да су напад извели мобилисани Таџици, који су се са осталима посвађали на основу вере.

image
VV inauguration
banner