Русија

Небензја: Крај сукоба у Украјини кад Запад заустави прокси рат против Украјине

Друга страна тренутно није спремна за смислену комуникацију, истакао је представник Русије при УН Василиј Небензја
Небензја: Крај сукоба у Украјини кад Запад заустави прокси рат против Украјинеwww.globallookpress.com © Luiz Rampelotto/EuropaNewswire

Сукоб у Украјини ће се завршити када западне земље зауставе прокси рат против Русије, рекао је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на заједничкој конференцији за новинаре са сиријским колегом Басамом Сабагом, а пренео ТАСС.

"Сви се надамо миру. Када они који промовишу овај сукоб престану да воде рат преко посредника против нас, а уз помоћ јадних Украјинаца који гину за њих, када заузму реалан став о нашим бригама које смо јасно идентификовали од првог дана, онда мислим да ће се перспектива мира  приближити", нагласио је Небензја, напомињући да друга страна тренутно није спремна за смислену комуникацију.

Небензја је нешто раније, пред Саветом безбедности УН истакао и да САД лажу тврдећи да је Русија спречила долазак инспектора Организације за забрану хемијског оружја (ОПЦВ) у сиријски град Дума у ​​априлу 2018. године, где се догодио инцидент са хемијским оружјем.

"Злогласна невладина организација 'Бели шлемови' је 7. априла 2018. пријавила наводни инцидент у сиријском граду Думи. Кажу да је неколико десетина људи умрло од последица бацања боца са хлором, а жртве су превезене у најближу болницу. Мало ко се сада сећа да је 10. априла званични Дамаск упутио позив ОПЦВ да пошаље инспекторе у град Думу, али они нису отишли", рекао је дипломата.

Он је подсетио да су САД, Велика Британија и Француска 14. априла 2018. године, као "казну" за инцидент у Думи, покренуле масиван ракетни напад на сиријске цивилне и војне циљеве.

"Другим речима, Париз, Лондон и Вашингтон, без чекања за било какве истраге, сами су идентификовали кривца и казнили га", рекао је Небензја, а пренео ТАСС.

Руски дипломата је истакао да се секретаријат Организације за забрану хемијског оружја (ОПЦВ) претворио у "потпуно контролисан механизам у рукама Запада којим се искривљују чињенице".

Небензја је на седници Савета безбедности говорио након онлајн наступа генералног директора ОПЦВ Фернанда Аријаса, који је представио извештај у коме се сиријска влада окривљује за инцидент са хемијским оружјем у Думи.

Он је указао да је након Аријасовог говора јасно да је секретаријат ОПЦВ од угледне и непристрасне међународне структуре осмишљене да прати поштовање Конвенције о хемијском оружју, деградиран и трансформисан у, како је навео, бесмислено и контролисано оруже у рукама Запада ради прикривања флагрантних кршења конвенција.

image