Свет

Небензја: Запад пљачка Сирију

Уједињене нације успевају да прикупе половину тражених средстава за спровођење хуманитарног плана за Сирију, каже стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја
Небензја: Запад пљачка Сиријуwww.globallookpress.com © Photographer Lev Radin/Keystone Press Agency

Западне земље настављају да пљачкају природна богатства Сирије, изјавио је стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја.

"Само у октобру, уз подршку америчке војске, више од 160 камиона сирове нафте и пшенице извезено је из Сирије у Ирак. Такозвани борци против тероризма не престају да пљачкају природна богатства Сирије. Такође, из године у годину, у периоду дужем од једне деценије, УН успевају да прикупе, у најбољем случају, половину тражених средстава за спровођење хуманитарног плана за ову земљу. Тако је сада, крајем новембра, сакпуљено само 44 одсто", рекао је Небензја на састанку Савета безбедности УН, преноси ТАС С.

Указао је на чињеницу да се 12 милиона људи суочава са глађу, а још око два милиона је у опасности да се нађе у таквој ситуацији. Глвни проблеми су, оценио је, једностране санкције у условима хроничног недостатка средстава за хуманитарни план УН за Сирију.

"У оквиру пројеката раног опоравка већина средстава, под притиском западних донатора, одлази на територије које не контролише Дамаск, где живи мање од трећине становништва земље", напоменуо је Небензја.

image