Русија

Русија и Кина удвостручиле удео националних валута у међусобној трговинској размени

Москва и Пекинг су одавно почели са формирањем независне финансијске и банкарске инфраструктуре, а антируске санкције Запада само су интензивирале тај процес процес, рекао Моргулов
Русија и Кина удвостручиле удео националних валута у међусобној трговинској размениGetty © Pool / Pool

Удео учешћа националних валута у међусобној трговини Русије и Кине се удвостручио 2022., рекао је руски амбасадор у Пекингу Игор Моргулов у интервјуу за "РИА Новости".

"Данас, на основу резултата прошле године, процењујемо удео коришћења националних валута у међусобној трговини на око 50 одсто, односно око половине наше трговине данас се сервисира у јуанима и рубљама", рекао је дипломата.

Према његовим речима, темпо преласка на трговање националним валутама је  "веома импресиван", а најзначајније достигнуће у протеклој години је прелазак на обрачуне у националним новчаним јединицама за набавку одређених врста енергената. Ту одлуку сматра важном, будући да енергетски ресурси заузимају специфичну тежину у билатералној трговини.

Русија и Кина су одавно почеле да формирају независну финансијску и банкарску инфраструктуру, а санкције Запада против Руске Федерације само су интензивирале процес, рекао је амбасадор.

Према његовим речима, санкције утичу, али управо у супротном смислу, односно "не спречавају раст међусобних обрачуна у националним валутама, већ му помажу", рекао је дипломата.

Истовремено, додао је Моргулов, расте и потражња за јуанима на руској берзи.

"Прошле године, је обим трговине у пару јуан-рубља на Московској берзи порастао 100 пута и премашио обим трговања у пару рубља-долар. Током протекле године је пракса издавања обвезница у кинеској валути руским предузећима постала популарна. Становништво је постало заинтересовано за ко-беџ картице платних система 'Мир' и 'УнионПеј', њихово издавање је петоструко порасло", рекао је Моргулов.

Војна сарадња Руске Федерације и Кине

Према речима амбасадора војна сарадња ових двеју земаља је легитимна и није усмерена против трећих земаља, било какве оптужбе за супротно су апсолутно неосноване.

"Не желим да одговарам на питање који мотиви покрећу Кину, то осзављам њима. Могу само да додам да је Кина суверена земља која сама одређује шта одговара њеним националним интересима. Јасно је да земља попут Кине не подлеже спољним притисцима, предузима неопходне мере да обезбеди сопствену безбедност", рекао је дипломата.

Приметио је да је се Запад води лицемерјем јер константно осуђује заједничке војне вежбе Москве и Пекинга, а када САД, Јужна Кореја и Јапан изводе маневре великих размера у региону, то по њиховој логици, никог дугог не треба да занима.

"Чим организујемо заједничке вежбе или заједничке патроле са Кином, било у билатералном формату или у формату ШОС, то одмах изазива осуду. Класичан пример двоструких стандарда", нагласио је он.

image
VV inauguration
banner