Економија

Москва: Избацујемо евро из државних резерви

Одлука је у складу са новом регулативом за државне резерве која подразумева да се средства чувају у рубљама, злату и кинеским јуанима
Москва: Избацујемо евро из државних резервиwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru via globallookpress.com

Москва ће се током 2023. године решити свих евра које поседује у својим државним резервама, услед напора да смањи пословање у "непријатељским" валутама, изјавио је заменик руског министра финансија Владимир Количев

"Еври ће ове године дефинитивно бити сведени на нулу", одговорио је Количев данас на питање новинара о судбини преосталих евра у државним резервама.

Он је додао да ће Министарство финансија Русије постепено усклађивати састав резерви са новим стандардима који подразумевају да се средства чувају у рубљама, злату и кинеским јуанима.

Нова регулаторна структура за средства руских државних резерви коју је министарство претходно објавило искључује могућност улагања у америчким доларима и уводи флексибилне количине осталих валута.

То такође подразумева удвостручавање максималног удела јуана и злата у државним резервама, који ће сада чинити 60, односно 40 одсто.

Биланси у британској фунти и јапанском јену такође су сведени на нулу.

У руским државним резервама се складишти вишак прихода који Москва остварује извозом нафте.

Резерве служе финансирању националног пензионог система и, по потреби, покривања буџетских дефицита. У руским државним резервама се првог фебруара налазио еквивалент 155,3 милијарде долара.

image
VV inauguration
banner