Русија

"Тајмс": Украјина ће британским ракетама ударити на Крим

Министарство унутрашњих послова Украјине је 3. јануара јавило да је почело формирање јуришне бригаде за заузимање Крима и Донбаса
"Тајмс": Украјина ће британским ракетама ударити на Кримwww.globallookpress.com © vk.com/crimeabadnews

Украјинске власти спремне су да ракете дугог домета, о чијој се набавци разговара са Великом Британијом, употребе за гађање циљева на Криму, преноси "Тајмс", позивајући се на изворе у украјинским војним круговима.

Лист наводи да би на овај начин могло да дође до озбиљне ескалације војног сукоба.

Још 3. фебруара је Министарство унутрашњих послова Украјине јавило да је почело формирање јуришне бригаде за заузимање Крима и Донбаса.

"Основу јединица чиниће активни и бивши војници, граничари и полицајци са значајним борбеним искуством. Трупе ће додатно бити попуњене искључиво са добровољцима", рекао је министар унутрашњих послова Игор Клименко.

Према његовим речима, борце чека квалитетна обука и учешће у операцијама на првој линији фронта.

Пројекат је назван "Офанзивна гарда". Претпоставља се да ће ујединити шест постојећих јединица – Ураган, Краснаја калина, Кара-Даг, Рубеж, Спартан и Азов – и две нове, бригаду Државне граничне службе "Сталнаја граница" и јуришна бригада Националне полиције "Јарост".

Клименко тврди да се у "Офанзивну гарду" већ пријавило више од 17.000 добровољаца,чија је просечна старост 33 године, а најстарији кандидат има 69 година (старост најмлађег није наведена). Истовремено се пријавило 600 жена (скоро 4 одсто).

Министарсво одбране Украјине је и за лист "Тајм" потврдило да Кијев ради на том сценарију.

"У току су преговори да се одлучи колико се тачно британских ракета дугог домета може послати", пише лист.

Влада Велике Британије расправља о томе колико пројектила може да испоручи Украјини, наводи извор. Разматра се изручење противбродских ракета "харпун" које се могу модификовати и за ударе по копненим циљевима, са дометом до 240 километара. Друга опција су авионске ракете "сторм шадоу" (Storm Shadow) са дометом од 560 километара.

Обраћајући се британским парламентарцима 8. фебруара, украјински председник Владимир Зеленски рекао је да ће ракете дугог домета омогућити Кијеву да "примора зло да се потпуно повуче из наше земље уништавањем његових скровишта дубоко на окупираним територијама".

Британски премијер Риши Сунак је након посете Лондону потврдио да се Британија спрема да пошаље Украјини "оружје далеког домета", али нису изнети детаљи.

Сунак није искључио ни испоруку борбених авиона Украјини.

Русија је више пута напоменула да је Северноатлантска алијанса усмерена на конфронтацију и изразила забринутост због гомилања својих снага у Европи.

Москва је такође упозорила да западна војна помоћ не слути добро Украјини и само продужава сукоб, а да транспорт оружја постаје легитимна мета руске војске.

image
VV inauguration
banner