Свет

Све почело и све се завршава на Криму: Украјински обавештајац одредио рок за преузимање полуострва

Кијев, упркос резервама САД, верује да ће успети да освоји Крим до лета
Све почело и све се завршава на Криму: Украјински обавештајац одредио рок за преузимање полуострва© Tanjug/ Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Начелник војно-обавештајне службе Украјине, генерал-мајор Кирило Буданов рекао је "Вашингтон посту" да украјинска војска "мора да уради све да се Крим врати кући до лета".

Русија је припојила Крим 2014. године и полуострво је један од главних циљева украјинске војске. Председник Владимир Зеленски више пута је поновио да је повратак Крима под "окриље" Украјине један од главних предуслова за мировне преговоре са Русијом.

Буданов је такође истакао важност полуострва за Украјину, рекавши да ће нам Крим бити враћен.

"Све је почело на Криму 2014. и ту ће се све завршити", рекао је начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине.

Упркос спекулацијама западних медија и званичника да Москва "звецка нуклеарним оружјем", Буданов не верује да би га Русија употреби ла на Криму.

"То је тактика застрашивања", рекао је он. "Русија је земља од које можете очекивати много, али не и потпуни идиотизам. Извините, али то се неће десити. Извођење нуклеарног удара резултираће не само војним поразом Русије, већ и колапсом Русије. И они знају ово веома добро", рекао је он.

Почетком јануара Буданов је дао другачији временски оквир сукоба, пише "Њузвик".

Таад је рекао да очекује да ће се "најжешће" борбе водити у марту пре него што војска његове земље на пролеће изврши велики притисак који би довео до коначног завршетка рата.

"Тада ћемо видети ослобађање територија и наношење коначних пораза Руској Федерацији", рекао је “, рекао је Буданов у интервјуу за Еј-Би-Си њуз. "То ће се десити широм Украјине, од Крима до Донбаса", додао је он.

У међувремену, званичници Пентагона проценили су да Кијев неће скоро "повратити контролу над Кримом", а сличне процене - које су разбеснеле Кијев - имао је и начелник генералштаба САД, генерал Марк Мили.

image