Русија

Руска дума: Спонзори Минских споразума и Запад да одговарају за смрт људи

Председник комитета Државне думе за међународне послове Леонид Слуцкиј каже да су сви они који су лагали и ткали завере, причајући о миру и припремајући се за рат, одговорни за претварање регионалног сукоба у велику војну операцију
Руска дума: Спонзори Минских споразума и Запад да одговарају за смрт људиwww.globallookpress.com © Cover Images/Keystone Press Agency

Лидер Либерално-демократске партије и шеф комитета Думе за међународне послове Леонид Слуцкиј рекао је да су руководство Украјине и западни спонзори процеса из Минска одговорни за претварање локалног сукоба у војне операције великих размера и да за то морају да одговарају по међународном праву.

"Управо су сви они који су лагали и ткали завере, причајући о миру и припремајући се за рат, одговорни за претварање регионалног сукоба у велике војне операције, за смрт људи. И за то морају да одговарају, у складу са нормама међународног права. О политичкој одговорности и моралу нећу говорити: оно што немају, једноставно немају", написао је Слуцкиј на Телеграму.

Он је подсетио да је 12. фебруара 2015. године потписан "Пакет мера за примену Минских споразума", чија је примена требала да допринесе решавању сукоба који је испровоцирао Кијев на југоистоку Украјине.

"За многе, а пре свега за напаћено становништво Донбаса, то је заиста био дан наде, од којег су очекивали престанак гранатирања цивила и одрицање од политике геноцида над руским становништвом", истакао је он.

Како је нагласио, дан велике наде постао је дан преваре и пропуштених прилика.

"На потписивању су као гаранти били присутни лидери Русије, Немачке и Француске, чинећи као да су дали тежину и поузданост споразумима између Украјине, Доњецке и Луганске Народне Републике. Штавише, пет дана касније, 17. фебруара, Савет безбедности УН је подржао споразуме из Минска и одобрио њихову резолуцију", подсетио је Слуцкиј.

Москва и републике Донбаса, како је навео Слуцкиј, уложиле су много напора како би споразуми функционисали, док их је Кијев све ове године тврдоглаво саботирао, смишљајући изговоре, износећи неосноване оптужбе, лажући, играјући своју игру.

"Западни спонзори Минског споразума раније су заправо потврдили постојање завере да се поремете обавезе и намерно игнорише резолуција Савета безбедности УН. Зеленски је заташкао ову издају, јавно изјавивши да никада није веровао у споразуме из Минска, што значи да су за њега изгубили снагу од тренутка када су потписани", навео је он.

Он је рекао да је годинама светска заједница намерно вођена у заблуду и додао, да за све време од потписивања, нису престали да се врше притисци на Русију у виду санкција. 

У априлу 2014., украјинске власти су покренуле војну операцију против ДНР и ЛНР, које су прогласиле независност након пуча у Кијеву у фебруару 2014. Међутим, и након споразума о прекиду ватре, окршаји су настављени. Москва је више пута изјављивала да Кијев не поштује споразуме из Минска и да одуговлачи преговоре о решавању сукоба.

Председник Русије Владимир Путин је 30. септембра, након одржаног референдума у ​​ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области, са њиховим шефовима потписао споразуме о пријему региона у састав Русије.

image