Русија

Дума ће затражити да УН да истражи саботажу Северног тока, УН се ограђује

Уједињене нације још немају мандат да истражују експлозије на гасоводима Северни ток, рекао је на брифингу портпарол Стефан Дижарик, коментаришући информације о нацрту жалбе Државне думе
Дума ће затражити да УН да истражи саботажу Северног тока, УН се ограђујеwww.globallookpress.com © Sergey Petrov

Комитет за међународне послове поднео је Државној думи нацрт обраћања УН-у са предлогом да се спроведе међународна истрага о експлозијама на Северном току.

"Захтевамо да се покрене истрага о овом акту међународног тероризма, да се да правна оцена ове монструозне саботаже и да се приведу правди налогодавци и извршиоци овог злочина, који је угрозио безбедност Евроазије", наводи се у документу.

Посланици сматрају да резултати истраге америчког новинара Симора Херша указују да су америчка војска и њихове норвешке колеге напале три крака гасовода у Балтичком мору.

Херш је објавио да је администрација Џозефа Бајдена, издавши противзаконито наређење, одговорна за вишемилионску штету коју су претрпели власници енергетске инфраструктуре, Русија, Немачка, Француска и Холандија, као и за дугорочне последице на економску развоја земаља региона и катастрофалну еколошку штету.

Новинар са деценијама искуства и добитник Пулицерове награде Симор Херш објавио је да су САД поставиле експлозив испод гасовода током НАТО вежби "Балтопс 22", који су активирале норвешке снаге неколико месеци касније. 

УН: Још немамо мандат да истражујемо саботажу Северног тока

УН још немају мандат да истражују експлозије на гасоводима Северни ток, рекао је на брифингу портпарол УН Стефан Дижарик, коментаришући информације о нацрту жалбе Државне думе.

"Да бисмо спровели било какву истрагу за коју немамо мандат, био би нам потребан посебан мандат законодавног тела УН", рекао је Дижарик.

Упитан да ли окривљене стране треба да одговарају ако се Хершов извештај потврди, портпарол је рекао: "Немам информација. Нећу трчати пред руду и давати изјаве о којима немам информације", преносе "РИА новости".

На питање да ли страна одговорна за саботажу Северног тока треба да одговара, Дижарик је рекао: "Људи који почине недела треба да одговарају. Али, као што сам рекао, немам информације о узроку оштећења гасовода."

image