Свет

Европски посланик: САД уништиле Северни ток како би спречиле сарадњу Русије и Немачке (ВИДЕО)

Вашингтон се руководио стратешким разлозима да затвори енергетске и економске везе Москве са Берлином и већином земаља западне и источне Европе, рекао је посланик Европског парламента Гунар Бек
Европски посланик: САД уништиле Северни ток како би спречиле сарадњу Русије и Немачке (ВИДЕО)Getty © Photo by Adam Berry/Getty Images

Посланик Европског парламента Гунар Бек рекао је да су Сједињене Америчке Државе извршиле диверзију на Северном току како би спречиле економску сарадњу између Русије и Немачке и да западне земље нису заинтересоване за отворену истрагу овог случаја.

"За њих је најзгодније објашњење да је Русија сама уништила цеви, међутим, нико не зна зашто би себи нашкодила. Москва се демонизује, али у Немачкој мало људи заиста верује у то", рекао је Бек у интервјуу за "Известија". 

Према његовим речима, САД се нису "допадали блиски економски односи између Немачке и Русије и да они раде или би могли да покушају да ураде нешто што би могло да прекине ове односе.

Бек је додао да се Вашингтон руководио стратешким разлозима да затвори енергетске и економске везе Русије са Немачком и већином земаља западне и источне Европе.

Слично мишљење је изнео и француски стручњак за војну стратегију Лоран Енингер, који је навео да је "саботажа на гасоводима Северни ток 1 и 2 имала за циљ уништавање немачких веза са Русијом".

Амерички новинар Симор Херш, добитник Пулицерове награде, објавио је чланак о својој истрази о експлозијама гасовода. У његовој публикацији се наводи да су напад на Северне токове извеле САД уз помоћ савезника из НАТО-а.

Током НАТО вежби "Балтопс" у лето 2022. године, амерички рониоци поставили су експлозив испод "Северног тока", који су Норвежани активирали три месеца касније, тврди Херш.

image
VV inauguration
banner