Русија

Руски опозициони новинар: Антируске санкције су контрапродуктивне, кажњавају се невини људи

Логика увођења санкција свим грађанима Русије је слична логици исламистичких терориста, поручио Алексеј Венедиктов
Руски опозициони новинар: Антируске санкције су контрапродуктивне, кажњавају се невини људиwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev

Санкције које се односе на свакога ко има руски пасош су несхватљиве и контрапродуктивне, каже Алексеј Венедиктов, бивши главни уредник радија "Ехо Москве".

"Тражити да се руски спортисти искључе са Олимпијских игара, па чак и они који не подржавају рат, значило би санкционисање невиних људи", рекао је Венедиктов за швајцарски сајт "Свис инфо".

Логика колективне одговорности је слична логици исламистичких терориста, навео је Венедиктов и додао да се морају разумети последице такве политике.

"Путин то користи да тврди да је Запад против свих Руса. Не разумем како би то требало да помогне да се оконча рат", казао је Венедиктов и истакао да се украјински сукоб никада неће завршити.

"Можда може да се заустави војна фаза, али не видим излаз из овог рата у ширем смислу", рекао је руски новинар.

Када је реч о информисању грађана Русије о сукобу у Украјини, Венедиктов је навео да информације нису проблем јер данас свако може да дође до њих на Интернету.

"Проблем је оно у шта верујете", рекао је новинар.

Коментаришући одлуку Швајцарске да уведе санкције Русији, Венедиктов је указао да је званични Берн изгубио прилику да буде посредник у мировним преговорима.

"У прошлости, ту улогу су могли да преузму швајцарски председници. Али где је садашњи медијатор између Русије и Запада? Швајцарска се определила за један табор", поручио је он.

Венедиктов је иначе противник режима Владимира Путина и не подржава Специјалну војну операцију у Украјини. Након доношења закона о медијима у условима ратног стања, радио "Ехо Москва" је угашен. Међутим, Венедиктов и даље ради из Москве и поручује да ће остати у Русији докле год то буде било могуће. 

Наводи да му је портпарол Кремља Дмитриј Песков добар пријатељ, а због познанства са Владимиром Путином, поједини опозициони политичари у Русији га оптужују да ради у корист режима.

Венедиктов је истакао да је са Путином последњи пут разговарао 2021. године када га је питао о хапшењу Алексеја Наваљног. На питање, шта би данас рекао руском председнику, Венедиктов одговара: "Повуци нашу војску из Украјине. Направио си грешку. Након тога можемо да разговарамо о статусу Крима, репарацијама и другим питањима".

image
VV inauguration
banner