Русија

Кина позвала САД, ЕУ и НАТО на преговоре с Русијом

Потребно је започети свеобухватан дијалог заснован на принципима недељивости безбедности, сматра кинески представник при УН
Кина позвала САД, ЕУ и НАТО на преговоре с Русијомwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Кина позива САД, ЕУ и НАТО да седну за преговарачки сто са Русијом и разговарају о изградњи уравнотежене безбедносне архитектуре, рекао је Занг Јун, стални представник Кине при УН, на састанку Савета безбедности УН.

"Поново позивамо Русију и Украјину да прекину ватру и што је пре могуће започну мировне преговоре", рекао је Џанг.

Он тврди да САД, ЕУ и НАТО такође треба да са Русијом започну "свеобухватан и дубински дијалог заснован на принципима недељивости безбедности".

"Требало би да разговарају о томе како да изграде уравнотежену, ефикасану и одрживу безбедносну архитектуру", нагласио је стални представник.

Према његовој оцени, да су сви поштовали одредбе Минских споразума о решавању кризе у Украјини, који су потписани у фебруару 2015. године, садашња ситуација у тој земљи би вероватно била избегнута.

"Да су све одредбе Минских споразума биле ефикасно испуњене, украјинска криза се можда не би прелила у оно што је данас", рекао је дипломата.

Украјинска криза, како је навео, у суштини представља кулминацију сукоба у сфери безбедности у Европи, тесно повезаних са сталним ширењем НАТО-а на Исток, од времена Хладног рата.

"Тежња ка апсолутној безбедности, као и политичкој искључивости и насилном обуздавању одређене земље – то су фундаментални разлози због којих Европа преживљава тешку ситуацију у сфери безбедности", нагласио је кинески дипломата.

image
VV inauguration
banner