Русија

Стране фармацеутске компаније не напуштају руско тржиште

Заменик министра здравља Руске Федерације Сергеј Глагољев изјавио је да од фебруара ниједна од страних фармацеутских компанија није напустила Русију
Стране фармацеутске компаније не напуштају руско тржиште© Unsplash

Министарство здравља Руске Федерације саопштило је да од почетка специјалне војне операције у Украјини ​ниједна од страних фармацеутских компанија није напустила руско тржиште.

"Ниједна од страних фармацеутских компанија није напустила наше тржиште у последњих осам месеци", изјавио је данас заменик министра здравља Русије Сергеј Глагољев на конференцији "ФАРМЕДИЈАТИВ 2022", преносе РИА Новости.

Он је напоменуо да су забележени изоловани случајеви смањења понуде лекова код појединих произвођача, али да је успешно пронађена замена за њих.

У марту су велике фармацеутске компаније "Pfizer", "Lilly", "AbbVie", "Sanofi" и "MSD" одбиле да спроводе истраживања у Русији. Амерички "Gilead" суспендовао је неке послове, а "Takeda" и "Astellas" су укинули клиничка испитивања.

У априлу, многи страни произвођачи лекова најавили су да неће покретати нова испитивања лекова, што је руским центрима претило губитком скоро половине уговора, као и смањењем плата лекарима.

Амерички "MSD" је у јулу обуставио испоруке вакцина против малих богиња, рубеоле, морбила и заушки у Руску Федерацију.

image