Русија

"Покварена машта": Званичница УН оптужила руске војнике за силовање, реаговала Захарова

Западни званичници су и раније користили исте обрасце, каже Марија Захарова
"Покварена машта": Званичница УН оптужила руске војнике за силовање, реаговала Захарова© Foto AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Оптужбе званичнице УН Прамиле Патен за сексуално насиље које су наводно починили руски војници превазилазе домет здравог разума, изјавила је портпаролка министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Патен је прошле недеље оптужила Русију за више од 100 случајева сексуалних напада у Украјини.

Навела је и да су руски војници "опремљени вијагром", а наводна силовања део су "војне стратегије земље".

"Речи Патенове не могу се ни коментарисати на озбиљан начин. Њени закључци су засновани на подацима које је, како и сама каже, тешко проверити", истакла је Захарова назвавши оптужбе званичнице УН "уврнутом маштом".

Додаје да је Патенова закључке донела на основу података Независне међународне истражне комисије УН за Украјину, групе чији мандат Русија не признаје.

Захарова подсећа да су западни званичници и раније користили исте обрасце и примећује да тврдње званичнице УН личе на оне које је изнела бивша украјинска комесарка за људска права Људмила Денисова. Она је смењена са функције крајем маја након гласања о неповерењу због неуспеха у организовању хуманитарних коридора и размене затвореника.

Украјински медији су након тога објавили да тужиоци нису успели да потврде већину навода Денисове о сексуалним нападима које су наводно починили руски војници.

Америчка амбасадорка при УН Сузан Рајс је 2011. године оптужила тадашњег либијског лидера Моамера Гадафија да је снабдевао своје трупе вијагром како би подстакао масовна силовања.

Ипак, ове тврдње су одбачене, а амерички званичници су тада рекли да не постоје докази о овим дешавањима.

image