Русија

"Блумберг" признао: Москва продаје нафту по ценама вишим од ограничене

Ново истраживање оспорава тврдњу да ограничења цена успешно умањују приход Москве
"Блумберг" признао: Москва продаје нафту по ценама вишим од ограниченеGetty © Sean Gallup / Staff

Руске нафтне компаније су у недељама након наметања ограничења цене зарадиле далеко више новца него што се првобитно мислило, рекла је група стручњака за "Блумберг".

Ново истраживање "Блуберга" оспорава тврдњу да ограничења цена успешно умањују приход Москве.

Руска нафта је, четири недеље након увођења ограничења, у просеку достигла цену од 74 долара по барелу, показали су прорачуни стручњака са Института за међународне финансије Колумбија Универзитета и Универзитета Калифорнија.

Цена је, дакле, била за отприлике четвртину изнад прага од 60 долара по барелу који је Г7 наметнула у децембру 2022.

Њихов рад се заснивао на анализи података на нивоу царинских фактура за четири недеље након увођења ограничења.

"Изненађујући податак је да се значајан удео руске сирове нафте продаје знатно изнад нивоа цене од 60 долара по барелу", рекли су аутори.

Извоз нафте из лука на Тихом океану у кључне дестинације попут Кине био је још скупљи – у просеку 82 долара по барелу, показало је истраживање.

Запад је, како се наводи, наметнуо ограничење цене нафте како би ослабио руску економију, истовремено задржавајући руску нафту на глобалном тржишту. Горњу границу је, пише "Блумберг", између осталих, промовисало и Министарство финансија САД.

Русија, која око трећине својих буџетских прихода добија од индустрије нафте и гаса, измениће начин на који се обрачунава порез на нафту.

Како преноси "Блумберг", очекује се да ће промене које је председник Русије Владимир Путин одобрио раније ове недеље донети 660 милијарди рубаља (8,7 милијарди долара) руском буџету ове године.

image