Русија

Путин: Појачати присуство снага безбедности на руско-украјинској граници

Председник Русије је наредио да се развије регионални систем за борбу против тероризма на новим регионима и да се идентификују и зауставе активности оних који покушавају да цепају и ослабе друштво и за то користе сепаратизам
Путин: Појачати присуство снага безбедности на руско-украјинској граници© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Федерална служба безбедности требало би да појача своје присуство на руско-украјинској граници, рекао је данас Владимир Путин на седници Федералне службе безбедности (ФСБ).

"Сада су на руско-украјинској граници распоређене јединице граничних служби, авијације ФСБ-а, Оружаних снага и Националне гарде. Ваш задатак је да ставите баријеру на пут диверзантским групама, да зауставите покушаје илегалног транспорта оружја и муниције у Русију", нагласио је Путин и наредио да се проучи систем по ком избеглице, војне колоне и војна опрема прелазе преко границе, као и војних колона, војне опреме.

Запад се никада није либио да користи екстремисте зарад својих интереса, увек је користио сва доступна средства против Русије, рекао је руски председник.

"Знамо да им није страно коришћење радикала и екстремиста за своје интересе, упркос свим гласним изјавама о борби против међународног тероризма. Увек користе оно што им је при руци, све могуће користе против нас. Тако је увек било, тако је и сада", нагласио је председник Русије.

Према његовим речима, сузбијање терористичке претње је и даље приоритетан задатак. Током протекле године број терористичких злочина на територији Руске Федерације је порастао, између осталог и због покушаја кијевског режима да угрози безбедност Русије, нагласио је председник.

Због тога је Путин наредио да се развије регионални систем за борбу против тероризма и на новим регионима, и да се идентификују и зауставе активности оних који покушавају да цепају и ослабе друштво и за то користе сепаратизам, национализам и неонацизам.

"Ефикасно одговорите, делујте одлучно, офанзивно, користите цео арсенал. Стално држите у виду објекте критичне инфраструктуре, јавни простор, предузећа војно-индустријског комплекса", рекао је Путин.

Ништа мање није важна идентификација и сузбијање пропаганде и идеологије тероризма и екстремизма на интернету и друштвеним мрежама, додао је руски председник.

Озбиљна пажња треба да се посвети економској безбедности и борби против корупције, нагласио је Путин и позвао ФСБ да одмах реагује на незаконито коришћење буџетских средстава издвојених из савезног буџета за регионалне програме. 

Према речима председника Русије, претходна година је била посебна година за ФСБ, чије су јединице биле директно укључене у Специјалну војну операцију (СВО), решавале су сложене, нестандардне оперативне задатке, покривале државну границу, активно се борећи против тероризма, организованог криминала, корупције и екстремизма.

"Желим да се захвалим руководству и свим запосленима у одељењу, посебно онима који су били ангажовани на ослобођеним територијама, у зони фронта и, додаћу, из непријатељских ровова. Желео бих да вам се захвалим, драги другови, на вашем раду, на храбрости, професионализму и одлучности у обезбеђивању безбедности Русије", рекао је Путин.

Сви задаци који се дају официрима ФСБ су сложени, нема ниједног који није приоритетан за безбедност државе, рекао је Путин и додао да је сигуран да ће служба безбедности наставити адекватно да решава додељене задатке.

Претходни састанак ФСБ-а којем је присуствовао Путин одржан је 24. фебруара 2021. године, што значи да је данашњи састанак први од почетка Специјалне војне операције.

Главне области рада Федералне службе безбедности су контраобавештајне активности, борба против тероризма, сузбијање опасних облика криминала, заштита државне границе и обезбеђење информационе безбедности.

image
VV inauguration
banner