Русија

Русија и Индија праве робота који ће проучавати Марс

Највеће потешкоће пројекта су специфична клима и атмосфера Марса, роботска платформа мора да буде спремна да се носи са разређеном атмосфером Црвене планете и пешчаним олујама, рекла је руска научница
Русија и Индија праве робота који ће проучавати Марсwww.globallookpress.com © Nasa/Jpl-Caltech/Asu/Msss/Cover

Тим научника са Московског ваздухопловног института (МАИ) са стручњацима из Индије развија роботску ваздушну платформу за проучавање атмосфере и површине Марса, изјавила је руска научница са московског института задужена за пројекте општег и аеродинамичког пројектовања беспилотних летелица Јелена Карпович.

Према њеним речима, технологија би требало да буде тестирана до краја 2024. године, преноси ТАСС.

"Роботску летелицу за Марс конструише међународни тим стручњака за рачунарску динамику флуида са Индијског института за технологију у Харагпуру", рекла је Карпович и додала да су радови на летелици почели у априлу 2022. године, након што је Руски научни фонд одобрио захтев за финансирање.

Највеће потешкоће пројекта су специфична клима и атмосфера Марса, роботска платформа мора да буде спремна да се носи са разређеном атмосфером Црвене планете и пешчаним олујама, истакла је Карпович.

"Својства марсове атмосфере компликују пројектовање ефективних крила и ограничавају избор мотора. Пешчане олује приморавају на пажљиво проучавање заштите система и опреме, као и начина узлетања за уређај са малим оптерећењем крила" објаснила је.

Поред тога, летелица мора или да буде веома компактна, или њен дизајн мора да буде на распклапање, или пак мекан, на надувавање или од материјала који ће накнадно да очврсне, појаснила је руска научница.

Руски истраживачки тим се активно консултује са многим предузећима и научним институцијама домаће ракетне индустрије, пројекат се развија у сарадњи са Институтом за свемирска истраживања Руске академије наука.

"Настављамо да разговарамо са специјалистима Института за свемирска истраживања о истраживачким задацима за беспилотне летелице и о начину узлетања", навела је Карповичева и прецизирала да научна мисија ослања на студије из области климатологије, минералогије и термофизике, као и на проучавања Марсовог магнетног поља.

image
VV inauguration
banner