Русија

Володин: Дума би могла да прошири закон о кажњавању оних који блате углед руских снага

Володин је навео да су неприхватљиве било какве акције које имају за циљ оцрњивање руских оружаних снага или оних који им помажу, укључујући и добровољачке формације
Володин: Дума би могла да прошири закон о кажњавању оних који блате углед руских снагаwww.globallookpress.com © Icana News Agency/Keystone Press Agency

Руски законодавци могли би да прошире закон тако да изношење неистина о особљу и појединцима који учествују у Специјалној војној операцији у Украјини постане кажњиво, најавио је председник Државне думе Вјачеслав Володин.

Садашње законодавство покрива само дискредитацију руских војних и владиних агенција.

Володин је на свом Телеграм каналу указао да ће Дума размотрити ту иницијативу, за коју је истакао да "би штитила све који ризикују свој живот како би обезбедили сигурност државе и грађана."

Он је навео да су неприхватљиве било какве акције које имају за циљ оцрњивање руских оружаних снага или оних који им помажу, укључујући и добровољачке формације.

Починиоци би се могли суочити са "строгом казном", укључујући затворску казну до 15 година, друштвено корисни рад у трајању до пет година и новчане казне до пет милиона рубаља (66.500 долара), додао је Володин.

Иницијатива је покренута након што је шеф приватне војне групе Вагнер крајем јануара у отвореном писму Володину тражио да се усвоје амандмани који би осудили све покушаје дискредитовања добровољаца који учествују у СВО, укључујући и бивше осуђенике. Володин је тада обећао да ће Државна дума размотрити то питање.

Да би ступили на снагу, амандмани морају да се три пута размотре у Државној думи, да их одобри Савет Федерације, и да их потпише председник.

Након покретања СВО у фебруару 2022. године, руски званичници су значајно појачале напоре у борби против лажних информација оружаних снага Русије. Почетком марта Русија је усвојила законске измене које дозвољавају властима да изричу велике казне онима који крше закон.

Уколико би такав чин подразумевао "тешке последице", преступници би се могли суочити и са затворском казном до 15 година.

image