Русија

Володин поручио САД: Са Русијом се не разговора језиком ултиматума

Америка је престанком испуњавања обавеза и одбацивањем предлога Русије о глобалној безбедности разрушила архитектуру међународне стабилности и свет гурнула у стање сукоба и изазова, рекао је председник Руске думе
Володин поручио САД: Са Русијом се не разговора језиком ултиматумаwww.globallookpress.com © Russian State Duma/via Globallookpress.com

Председник руске Државне думе Вјачеслав Володин рекао је да су САД уништиле архитектуру међународне стабилности тиме што су престале да поштују обавезе и одбациле предлоге Русије о питањима глобалне безбедности. 

"Разговор са Русијом језиком ултиматума, о питањима безбедности наше земље и грађана, је неприхватљив. Државна дума ће данас разматрати иницијативу руског председника 'О суспензији Уговора између Русије и Сједињених Америчких Држава о мерама за смањење и ограничење стратешког офанзивног наоружања'. Садашња ситуација је резултат спољне политике Вашингтона", написао је Володин на Телеграму.

Према његовим речима, САД су престанком испуњавања својих обавеза и одбацивањем предлога Русије о питањима глобалне безбедности "разрушиле архитектуру међународне стабилности и свет гурнуле у стање сукоба и изазова".

"Чланови Конгреса САД морају да буду свесни ситуације која је настала кривицом америчког председника Џозефа Бајдена, као и њених могућих последица", закључио је он.

Руски председник Владимир Путин јуче је у обраћању Федералној скупштини саопштио да Русија обуставља учешће у Споразуму о стратешком офанзивном наоружању (Нови СТАРТ), наводећи да је "недопустиво што САД прекрајају светски поредак успостављен након Другог светског рата". 

image