Русија

Лавров на Г20: Шокирани смо да нико није кажњен због саботаже на Северном току

Нечувено је како САД уме да води агресивну политику против Русије док, са друге стране никада није показала ни трунку покајања због "авантура" на Блиском истоку, рекао је шеф руске дипломатије
Лавров на Г20: Шокирани смо да нико није кажњен због саботаже на Северном току© Tanjug/ Olivier Douliery/Pool Photo via AP

Русија је шокирана да нико није кажњен због саботаже Северног тока у зони за коју је одговоран НАТО и ЕУ, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров, обраћајући се на министарском састанку Г20 у Њу Делхију.

"Инсистирамо на поштеној и брзој истрази терористичког напада уз учешће Русије и других заинтересованих страна", рекао је Лавров. 

Министар спољних послова је истакао да се Русија залаже за енергетску безбедност и истиче важност да се свим земљама омогући приступ енергетским ресурсима по приступачној цени.

Међународни економски односи деградирају захваљујући Западу, који све трансформише у оружје, укључујући и енергетски сектор, приметио је Лавров.

"Неопходно је стати на крај нелегитимним санкцијама, попут кршења слободе међународне трговине, тржишне манипулације, самовољног увођења ограничења цена и других покушаја експлоатације туђих природних ресурса", додао је руски дипломата.

Према његовим речима, промоција "зелене агенде" и успешна енергетска транзиција мора да се спроведе без наметања скупих модела са скупим технологијама земљама, које захтева додатно време науштрб националних планова за друштвено-економски развој.

Током свог говора, руски највиши дипломата искористио је тренутак "да се извини индијском председништву и колегама из земаља глобалног југа због непристојног понашања већег броја западних делегација, које су рад на агенди Г20 претвориле у фарсу у покушај да се одговорност за неуспехе економске политике пребаци на друге, пре свега на Русију".

Нечувено је како САД уме да води агресивну политику против Русије док, са друге стране никада није показала ни трунку покајања због "авантура" на Блиском истоку, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

"Агресивна русофобија изгледа посебно нечувено када се узме у обзир да западне чланице Г20 никада током састанака нису покајале због стотина хиљада жртава авантура Вашингтона на Блиском истоку под изговором претњи националној безбедности десет хиљада миља од границе САД", рекао је Лавров.

Казао је да не види алтернативу једином легитимном светском поретку који оличава основне принципе Повеље УН и истакао њене суштинске принципе – суверену равноправност држава, стриктно поштовање међународних уговора, укључујући универзалне конвенције о правима националних мањина, које је "кијевски режим газио ногама уз аплаузе својих западних господара".

"Русија се доследно противи уништавању носеће структуре међународног права, његовој замени добровољним правилима и двоструким стандардима", истакао је.

Запад сахрањује хуманитарну иницијативу УН

Према речима руског дипломате, узроци кризе се крију у деловању Запада, који је на почетку пандемије Ковида-19 штампао трилионе долара у еврима, купујући залихе хране широм света.

"Време је да престанете да играте на карту хране", нагласио је Лавров.

Објаснио је да данас огроман део испорука житарица из Украјине иде по дампинг ценама сточне хране у Европску унију, а не у најсиромашније земље.

"Извоз руских пољопривредних производа је отворено опструиран широм света, ма како представници ЕУ, који су навикли да говоре неистине, све убеђују у супротно. Бесплатне испоруке руског ђубрива, посебно за Африку, и даље су блокиране у Европи. Запад ће бесрамно сахранити познату хуманитарну иницијативу генералног секретара УН", нагласио је шеф руске дипломатије.

У том контексту, Русија шири економске везе и трговину са партнерима, и ради на изградњи гасног дистрибутивног чворишта у Турској.

"У јулу одржавамо следећи самит Рисија-Африка. У оквиру БРИКС-а, ШОС-а и Евроазијског економског савеза формирамо поуздане транспортне коридоре, независне платне системе, и обрачуне у националним валутама", додао је он.

Формирање полицентричног света захтева признавање цивилизацијске разноликости и међусобно уважавање интереса, сматра руски дипломата и позива остале земље да се ослободе логике доминације, диктата и санкција.

"Поздрављамо успон нових центара утицаја у Азији, на Блиском истоку и у Латинској Америци", рекао је Лавров и додао да интеграциони процеси настављају да се развијају у региону Евроазијске економске уније.

Отварају се изгледи за повезивање његовог потенцијала са другим мултилатералним удружењима на нашем заједничком континенту, рекао је и најавио да Русија разматра предлог руског председника Владимира Путина о стварању широког интеграционог оквира – Великог Евроазијског партнерства.

image