Русија

Зеленски: Руски удари уништили 30 одсто украјинских електрана

Руске снаге напале су енергетску инфраструктуру у северном Kијеву, из Белгорода лансирано осам ракета на Харков, у току су напади на Николајев, Житомир и Криви Рог
Зеленски: Руски удари уништили 30 одсто украјинских електрана© Foto Tanjug/Ap, Arhiva

Нови талас експлозија пријављен је јутрос у више градова широм Украјине. Руске снаге напале су енергетску инфраструктуру у северном Kијеву, примећено је неколико експлозија као и дим који се диже над делом града, док је град Житомир остао без струје и воде, преноси Руска Газета.

 "Руске снаге извеле су напад на објекат за снабдевање енергијом у Житомиру, регионалном центру северозападно од Kијева", написао је заменик шефа кабинета председника Украјине Kирило Тимошенко на Телеграму. 

Градоначелник Житомира Сергеј Сухомлин изјавио је да је напад изведен на "виталну инфраструктуру" и да су радници хитне служби кренули на лице места, преносе РИА Новости.

"У граду Житомиру, на северу Украјине, прекинуто је снабдевање водом и струјом после јутрошњих руских ваздушних удара. У граду тренутно нема ни струје ни воде. Болнице су на резервном напајању", написао је Сухомлин на Фејсбуку.  

Градоначелник Харкова Игор Терехов саопштио је да се у том граду такође догодила серија експлозија.

"Харков је под ватром. Две серије експлозија у граду су одјекнуле за пет минута", написао је Терехов на Телеграму.

Он је додао да се према непотврђеним извештајима експлозија догодила у индустријском делу града.

Украјински лист Страна јавља да је у предграђу украјинског града Дњепра одјекнула експлозија, а да за сада нема податка о узроку експлозије, нити о евентуалним жртвама, преноси агенција ТАСС.

Експлозије су се догодиле и у украјинском граду Криви Рог у Дњепропетровској области.

"Криви Рог. Експлозије у северном делу града", написао је градоначелник овог града Александар Вилкул на Телеграму. 

Јутрос је у Кривом Рогу објављена узбуна за ваздушни напад. Поред тога, узбуне су  објављене у Кијеву, Николајеву, Кировоградској, Черкаској, Дњепропетровској, Полтавској области, јавио је ТВ канал 360. 

Руски пројектил погодио је стамбену зграду и у јужном украјинском лучком граду Николајеву, у једној од три експлозије које су се тамо чуле у раним јутарњим сатима, преноси Руска Газета.

Пројектил је потпуно уништио једно крило зграде у центру града, остављајући масивни кратер.

У недељу увече, у нападу дроном погођен је лучки терминал у Николајеву, рекли су званичници, када су оштећени резервоари за складиштење сунцокрета и запаљено уље које је цурило, преносе РИА Новости.

Напади на украјинску инфраструктуру Оружаних снага Русије почели су 10. октобра, два дана након терористичког напада на Кримски мост, иза којег, према наводима руских власти, стоје украјинске специјалне службе. Како је рекао председник Владимир Путин, експлозија на мосту "ставила је Кијев у ранг са најгорим терористичким групама и једноставно је немогуће оставити такве злочине без одговора".

Напади се врше на енергетске, одбрамбене, војне командне и комуникационе објекте широм земље, од Харкова и Кијева до Лавова и Ивано-Франковска, изазивајући нестанке струје.

image