Русија

Песков: Циљеви војне операције сада могу бити постигнути само једним путем

Русија ће остати Русија, нико је не може преименовати у нешто друго, поручују из Москве
Песков: Циљеви војне операције сада могу бити постигнути само једним путемwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Циљеви Специјалне војне операције тренутно могу бити постигнути само војним путем, оценио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући тренутну ситуацију са Украјином.

На питање новинара да ли би нешто изменило формирање посебне радне групе која би руководила и организовала преговоре Кијева и Москве, а у коју би улазиле и западне земље, Песков је изјавио да у Кремљу не виде никакве назнаке да би тренутно било могуће успоставити мир путем преговора.

Осврнуо се и на медијске натписе према којима Кијев жели да преименује Руску Федерацију у "Московију", што је назвао смешном анегдотом која неће успети.  

"Русија је велика држава и Русија ће остати Русија", поручио је данас представник Кремља. 

Портпарол је одбио да да конкретну информацију о томе да ли је истина да ће кинески лидер Си Ђинпинг ускоро посетити Русију, о чему је данас писао Ројтерс, али је најавио да ће се председник Русије данас срести са Рамзаном Кадировим, лидером Чеченије, те да ће, између осталог, разговарати о Специјалној војној операцији.

Дотакао се и недавног поновног успостављања дипломатских односа између Саудијске Арабије и Ирана. Овај догађај оценио је веома позитивно, рекавши да ће сви имати користи од тога да две такве земље и битни играчи на политичкој сцени Блиског истока имају добре односе. 

Песков је прокоментарисао и ситуацију са Кијево-печерском лавром, за коју је рекао да изазива забринутост.

"Такво понашање према представницима Цркве је недопустиво. Позивамо међународну заједницу да одреагује", оценио је он.

Кијевске власти су, подсетимо, 10. марта одлучиле да нареде Украјинској православној цркви да до 29. марта напусти своје просторије у Кијево-печерској лаври. 

image
VV inauguration
banner