Русија

Захарова: Канонска УПЦ је талац гангстерског кијевског режима

Украјински монаси канонске УПЦ могу остати у Кијево-печерској лаври ако пређу у "расколнике", изјавио је украјински министар културе Александар Ткаченко
Захарова: Канонска УПЦ је талац гангстерског кијевског режимаwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Канонска Украјинска православна црква (УПЦ) је талац гангстерског кијевског режима, написала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на Телеграму, коментаришући речи министра културе Украјине Александра Ткаченка да монаси канонске УПЦ могу да остану у Кијевско-печерској лаври ако оду у расколничку православну цркву Украјине (ПЦУ).

"Тим речима, без икаквог снебивања, кијевски режим је разоткрио своју злочиначку логику - слобода вероисповести у Украјини је талац бандита у Кијеву", рекла је Захарова.

Украјински монаси канонске УПЦ могу остати у Кијевско-печерској лаври ако пређу у расколнике, изјавио је украјински министар културе Александар Ткаченко.

"Нико не поставља питање исељења монаха. Говоримо о враћању имовине која припада држави. Ако неко треба да оде, онда су то оно који су годинама бесправно градили на територији под заштитом УНЕСКО-а, тачније митрополити Павел Лебед, Антоније Паканич, синодска управа, управа УПЦ. Тек кад они оду можемо да причамо о осталима", рекао је Ткаченко за "Телемарафон".

Према његовим речима, ако имовина манастира буде пребачена на државу, монаси УПЦ могу да иду у ПЦУ, јер, како је цинично поручио, имају избора.  

"Они увек имају избор", рекао је Ткаченко и додао да, упркос изјавама игумана Лавре, митрополита Павла да монаси неће прећи у ПЦУ и напустити просторије лавре, "ситуација се може коренито променити" након што ће руководство канонске УПЦ напустити Лавру - силом.

"Мислим да ће наш заједнички рад, специјалиста и полицијских службеника, подстаћи њихову одлуку", додао је министар културе.

На сајту манастира је 10. марта објављено саопштење генералног директора Националног резервата Кијевско-печерске лавре, који је подређен Министарству културе Украјине, да монаси поменуте лавре канонске УПЦ морају да напусте манастир до 29. марта због раскида закупа.

У документу се појашњава да је "радна група утврдила кршење услова уговора о закупу основана указом украјинског председника Владимира Зеленског".

Намесник Кијевско-печерске лавре митрополит Павел рекао је у понедељак да монаси неће поступити по налогу и да неће да напусте манастир.

Украјински министар културе Александар Ткаченко је раније рекао да ће представници УПЦ бити приведени закону у случају нестанка "музејских експоната" из Кијево-печерске лавре, а у тзв. музејске експонате уврстио је и мошти светитеља.

image
VV inauguration
banner