Свет

Врхунац прогона: Украјинци протерују монахе из Кијевско-печерске лавре

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова осврнула се на захтев Националног резервата Кијевско-печерске лавре да монаси УПЦ напусте територију лавре, рекавши да овај пут Вашингтон не може "да не види" прогон УПЦ
Врхунац прогона: Украјинци протерују монахе из Кијевско-печерске лавреGetty © Photo by Ethan Swope/Getty Images

Генерални директор Националног резервата Кијевско-печерске лавре, који је подређен Министарству културе Украјине, саопштио је да монаси поменуте лавре канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) морају да напусте манастир до 29. марта због раскида закупа.

"Резерват упозорава на раскид уговора 29. марта 2023. године. У циљу спровођења поступка пријема и преноса државне имовине, манастир мора да предузме мере за ослобађање објеката и имовине који су државна својина и налазе се на нашој територији", наводи се у саопштењу објављеном на сајту манастира.

Додаје се да је "радна група утврдила кршење услова уговора о закупу основана указом украјинског председника Владимира Зеленског о примени одлуке Савета за националну безбедност и одбрану Украјине "О одређеним аспектима активности верских организација у Украјини и Примена личних посебних економских и других рестриктивних мера".

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова осврнула се на захтев Националног резервата Кијевско-печерске лавре да монаси УПЦ напусте територију лавре, рекавши да овај пут Вашингтон не може "да не види" прогон УПЦ.

"Да ли Стејт департмент зна за ово? Обично одговарајуће одељење америчког Министарства спољних послова одмах реагује на верско угњетавање. Овог пута Сједињене Државе неће моћи да 'пропусте' прогон УПЦ", написала је Захарова на Телеграму.

Подсетимо, напади расколника на канонску УПЦ који се дешавају још од деведесетих, 2018. године прерасли су у државну кампању великог обима против те заједнице.

Тада су  власти Украјине створиле своју Православну цркву Украјине, а онда је кренула заплена цркава, њихова "добровољна пререгистрација", као и напади националиста и расколника на свештенство и вернике.

Прогон цркве кулминирао је 2022.године, када су, позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле да забране деловање УПЦ, а парламенту земље поднели предлог о забрани деловања у читавој земљи.

Служба безбедности Украјине почела је да отвара кривичне поступке против свештенства, као и да тражећи доказе "антиукрајинске активности" спроводи претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, укључујући Кијевско-печерску лавру.

Неки припадници свештенства су подвргнути државним санкцијама.

image