Русија

Лавров у писму Гутерешу: Спречите прогон Украјинске православне цркве

Кршења људских права су заснована на репресивној политици кијевског режима, усмереној на уништење канонске УПЦ, истакао је руски министар спољних послова
Лавров у писму Гутерешу: Спречите прогон Украјинске православне црквеwww.globallookpress.com © MFA Russia

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров послао је генералном секретару УН Антонију Гутерешу, и другим представницима УН и ОЕБС-а писмо у којима скреће њихову пажњу на флагрантна кршења људских и уставних права православних верника у Украјини, наводи се на званичном сајту руског МСП.

Према речима министра, кршења људских права су заснована на репресивној политици кијевског режима, усмереној на уништење канонске Украјинске православне цркве (УПЦ).

Осим Гутереша, писмо су добили и председавајући Генералном скупштином УН Чаба Короши, председавајући ОЕБС-а Бујар Османи и генерални секретар ОЕБС-а Хелга Шмид.

Министар спољних послова Русије је у писму позвао међународне лидере да дају принципијелну оцену противзаконитог деловања украјинског режима против УПЦ и да захтевају да Кијев прекине самовољу и репресију према канонској православној цркви, да се стриктно придржава обавеза које је преузео према међународним документима, и да спречи принудно исељење монаха из Кијево-печерске лавре.

Недавну одлуку кијевских власти да иселе монахе из Кијево-печерске лавре министар је оценио као жељу да се канонској православној цркви уз помоћ репресија одузме једна од њених главних светиња, што је, како се наводи у саопштењу, врхунац прогона канонског православља у Украјини.

У писмима се наводе бројне чињенице прогона канонске православне цркве, масовна заплена цркава УПЦ и принудно нелегално одузимање њихове имовине под маском наводног добровољног преласка у другу јурисдикцију. Поменуте су тзв. рестриктивне мере, тј. "санкције" против епископа канонске православне цркве, одузимање украјинског држављанства појединим епископима, морални и физички притисак на свештенике и парохијане.

Терор украјинских власти над УПЦ Лавров сматра грубим кршењем права и дискриминацијом православних хришћана у Украјини, што је у супротности са опште признатим међународним правним документима – Повељом УН, Универзалном декларацијом о људским правима, Декларацијом о елиминацији свих облика нетолеранције и дискриминације на основу вере или уверења и др.

image
VV inauguration
banner