Русија

Медведев о паду америчког дрона: Американци су потпуно полудели

Војни контакти су потребни, поготово у позадини изјава америчких гадова попут сенатора Линдзија Грејема, који је рекао да је неопходно оборити руске авионе, рекао је бивши руски председник
Медведев о паду америчког дрона: Американци су потпуно полудели© Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik Pool Photo

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев изјавио је да су САД показале потпуну дрскост у вези ситуације са падом америчког дрона у Црно море.

"Једноставно речено, Американци су потпуно полудели. И са њима не треба бити учтив. Иако су војни контакти потребни. Поготово у позадини изјава америчких гадова попут сенатора Линдзиja Грејема, који је рекао да је неопходно оборити руске авионе. Узгред, таквим људима се понекад дешавају авионске несреће", написао је Медведев на Телеграму.

Медведев је истакао да не постоји међународна конвенција на ову тему, а да се домаће законодавство тек формира.

Он је подсетио да Ваздушни кодекс функционише са терминима "забрањена зона" и "зона са ограничењима", које утврђује влада, а да дронови такође морају да буду у складу са овим правилима.

"Нарочито у периоду сукоба, што је познато свим корисницима ваздушног простора. Штавише, понекад је тешко фиксирати тренутак уласка авиона или беспилотне летелице у територијално море. А ово је део наше територије, која је под нашим суверенитетом", објаснио је он.

Подсетимо, како је саопштило руско Министарство одбране, средства контроле Ваздушно-космичких снага Русије забележила су у уторак ујутро лет америчке беспилотне летелице МК-9 изнад подручја полуострва Крим.

Како се истиче, амерички дрон је летео са искљученим транспондером и нарушио границу региона, због чега су подигнути руски ловци.

"Услед оштрог маневрисања амерички дрон је изгубио контролу и висину, и сударио се са воденом површином", истакли су у руском Министарству одбране.

image