Русија

Руски амбасадор: Немачка је прешла црвену линију

Амбасадор Русије у Берлину истакао је да пумпање Украјине оружјем само продужава сукоб
Руски амбасадор: Немачка је прешла црвену линију© AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Руски амбасадор у Немачкој Сергеј Нечајев изјавио је да су немачке власти прешле "црвену линију" испоруком оружја Украјини и навео да се тиме крше правила међународне трговине оружјем и контроле извоза, чиме се доводи до продужавања сукоба.

"Смртоносно оружје немачке производње, које је испоручено кијевском режиму, користи се не само против руских војника, већ и против цивила. То је свакако црвена линија коју немачке власти нису смеле да пређу, с обзиром на историјску одговорност Немачке према нашем народу за нацистичке злочине током Великог отаџбинског рата", нагласио је дипломата и додао да је допринос Русије у послератном уједињењу Немачке био велики. 

Нечајев је истакао да је Берлин деценијама био уздржан од слања оружја у зоне оружаних сукоба, али да се пракса променила тек сада, и то само када је у питању Русија.

"То је била одлука нове коалиционе владе Немачке, коју сматрамо озбиљном грешком. Наравно, такав заокрет се негативно одразио на билатералне односе између Русије и Немачке", рекао је руски амбасадор.

Нечајев је упозорио да неконтролисано испоручивање оружја Украјини доводи до продужавања сукоба, нових разарања, цивилних жртава и даље дестабилизације ситуације у Европи, укључујући и саму Немачку.

Изразио је забринутост јер, како је навео, постоји вероватноћа да оружје које Запад испоручује Кијеву падне у руке терористичких група и ектремистичких организација.

image
VV inauguration
banner