Русија

Биће потписана два важна документа: Москва цени став Пекинга

Москва веома цени уравнотежен став Пекинга, у којем врло добро разумеју који су прави узроци украјинског конфликта, поручује Ушаков и додаје да Путин и Си Ђинпинг имају велики број истих циљева и да се јако добро разумеју
Биће потписана два важна документа: Москва цени став Пекингаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Председник Русије Путин и Си Ђинпинг свакако ће се дотаћи питања ситуације у Украјини, открио је данас Јуриј Ушаков, помоћник председника Русије Владимира Путина, говорећи о предстојећем и дугоочекиваном сусрету лидера Русије и Кине у Москви, који је планиран за почетак следеће недеље. 

Према речима Ушакова, председник Путин и Си Ђинпинг говориће о конфликту у Украјини, у вези са чим помоћник руског лидера додаје да Москва веома цени уравнотежен став Пекинга, али, како је открио, биће речи и о економској сарадњи, енергетици и, наравно, војној сарадњи. 

"Могу да кажем да веома ценимо уравнотежен став кинеског руководства о украјинској кризи. Знамо и о кинеском плану о миру. Сигуран сам да ће наши лидери разменити утиске о тренутној ситуацији у контексту даљег развоја конфликта у Украјини. До каквих ћемо закључака доћи након тога - тек ћемо да видимо", оценио је Ушаков данас у разговору са медијима.

Додао је и да се највећи број ставки које је Кина изложила у свом плану о миру слаже са ставовима Москве и оним како у Русији гледају на ову проблематику. 

"Кинеска Народна Република разуме праве узроке који су довели до ове кризе", истакао је помоћник Путина. 

Изјавио је и да су односи Путина и Си Ђинпинга веома добри, поверљиви, те да је на крају сваког од њихових до сада већ 40 сусрета дошло до напретка. Осим личних односа лидера, и билатерални односи Кине и Русије оцењени су као задовољавајући.

"Током последњих година два лидера развила су један посебан, пријатељски однос поверљивог карактера. Избројали смо да су се председници до сада срели негде око 40 пута и ти контакти су увек били веома плодоносни и корисни за практичну сарадњу наших земаља. Односи двеју земаља достигли су највиши ниво до сада и слободно можемо да кажемо да се тако добра сарадња наставља и даље", коментарисао је Путинов повереник.

Додао је да је сарадња "стратешка и да у њој нема једне стране која је главна, као и да нема ограничења". 

"Ради се о партнерима који верују један другом и који у великој мери имају исте циљеве и задатке", оценио је Ушаков. 

Открио је и да ће 21. марта, односно, другог дана посете кинеске делегације, Путин и Си Ђинпинг одржати преговоре у уском и проширеном формату, након чега ће лидери дати изјаве за медије и упутити се на свечану вечеру. 

На вечери ће, како је казао, такође присуствовати и представници највећих руских компанија, а очекује се да ће се Си Ђинпинг срести и са премијером Русије Михаилом Мишустином у првој половини другог дана посете. 

Лидери ће потписати и два јако битна документа - заједничку изјаву РФ и КНР о продубљивању односа свеобухватног партнерства и стратешке интеракције двеју земаља у новој ери и другу изјаву о плану Москве и Пекинга о даљем развоју кључних аспеката економске сарадње до краја 2030. године. 

Осим ових, биће потписани и други документи о билатералној сарадњи, а Москва ће кинеску делегацију изненадити и симболичким поклонима.

 Медији такође могу очекивати и да ће првог дана посете, у понедељак 20. марта, руски државни медиј "Расијскаја газета" и кинески медиј "Жењмињ жибао" објавити чланке Путина и Си Ђинпинга, у којима ће се говорити о односима Кине и Русије. 

Ушаков је данас обратио пажњу и на до сада већ јако добру економску сарадњу са Пекингом, рекавши да је трговински промет на крају прошле године износио око 185 милијарди америчких долара.

Напоменуо је и да је овај показатељ за последње две године скочио за 30 одсто, те да ће циљ од 200 милијарди долара вредности трговинске сарадње бити достигнут и пре него што се очекивало. 

Осим Украјине и економских питања биће речи и о војној сарадњи.

Тада ће се преговорима двеју страна придружити и руски министар одбране Сергеј Шојгу и руководилац сектора за војно-техничку сарадњу при руској Федералној служби безбедности (ФСБ) Дмитриј Шугајев.

image
VV inauguration
banner