Русија

Дерипаска: САД никада ближе банкроту; Вашингтон да клекне пред Кином

Пропаст америчког финансијског система могао би да отвори врата која воде ка миру, рекао је руски бизнисмен
Дерипаска: САД никада ближе банкроту; Вашингтон да клекне пред Киномwww.globallookpress.com © Photoagency Interpress

Сједињене Америчке Државе мораће да "клекну пред Кином", те да коначно прихвате чињеницу да свет више није једнополаран, поручио је данас руски бизнисмен Олег Дерипаска.

Он је додао да је економска ситуација у САД изузетно лоша, подсетио да је амерички државни дуг тренутно 32 билиона америчких долара и оценио да Вашингтон још никада није био толико близу банкрота као што је данас.

Бесомучно подизање каматних стопа, али и једна општа тенденција бега од реалних чињеница, довели су до тога да се Сједињене Америчке Државе налазе у озбиљној финансијској кризи, написао је Дерипаска на Телеграму, коментаришући последње стање америчке економије, које је почело са банкротом једне од најпознатијих америчких банака "Силикон вели бенк".

Уместо подизања каматних стопа у циљу сузбијања рекордне инфлације, Вашингтон је требало да схвати да је, заправо, потребно проширити понуду производа и услуга у земљи, прокоментарисао је Дерипаска.

Према његовим речима, за све су криви "ултралиберални економисти из Федералних резерви (ФЕД-а)", који су решили да "изврше експеримент са високим каматним стопама".

Америчка економија је превише тржишна да би могла да издржи овако велики дисбаланс, написао је он.

"Сједињене Америчке Државе још никада до сада нису биле толико близу банкрота својих државних финансија. Летеће много глава овог пролећа у Вашингтону", оценио је руски бизнисмен.

Осим тога, упозорио је да је Кина у стању да "комплетно разруши читаву америчку економију", уколико почне да продаје америчке хартије од вредности. 

Дерипаска оптимистично закључује и да би пропаст америчке економије могла да отвори пут ка миру 2025. године.

image