Русија

Захарова: Украјинци траже да се зна историја, а тврде да је Колумбо њихов земљак

Портпаролка Министарства спољих послова Русије прокоментарисала нови украјински закон
Захарова: Украјинци траже да се зна историја, а тврде да је Колумбо њихов земљакSputnik © FILE PHOTO: Russian Foreign Ministry's spokeswoman, Maria Zakharova © Sputnik / Russian Foreign Ministry

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова критиковала је на Телеграму недавно усвојен предлог закона у Украјини који уводи обавезно полагање теста из украјинског језика, историје и основа Устава као услов за стицање држављанства.

Захарова је у шали пренела једну анегдоту о украјинској историји, односно о тексту објављеном у часопису "Украјинска култура" који издаје Министарство културе те земље. Реч је о тексту "Ко је открио Америку" историчара Александра Дубине.

"Украјински историчар је тврдио да, пошто су у средњовековној Европи презимена давана, по правилу, према месту порекла неко особе, Кристофер Колумбо је био из … Коломије (сада у Ивано-Франкивској области)", написала је Захарова.

Она је написала и да је Дубина изнео верзију историје по којој је овај "Украјинац" заинтересован за пловидбу ишао преко Црног и Средоземног мора све до Португала, одакле је почео припреме за пут Нови свет.

"Аутор чланка је такође тврдио да је скипер на броду 'Санта Марија' Хуан де Коза, чије је име у оригиналу Иван Козак", написала је Захарова.

image