Русија

Захарова: Москва не дискриминише новинаре за разлику од Беле куће

Ми дајемо прилику свима да поставе питање, и док не одговоримо на сва питања, наши брифинзи се не завршавају, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова: Москва не дискриминише новинаре за разлику од Беле кућеwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова осврнула се на недавни окршај у Белој кући, када секретарка за штампу Карин Жан-Пјер није дозволила новинару "Тудеј њуз Африка" Сајмону Атабеу да изговори ни реч. Она је поручила да новинари на конференцијама за штампу у Министарству спољних послова Русије не подлежу сегрегацији и могу да постављају било каква питања, за разлику од својих колега на конференцијама у Вашингтону.

"Изненадили смо се када смо прочитали окршај на брифингу у Белој кући 20. марта, где недавно секретарка за штампу Карин Жан-Пјер буквално није дозволила дописнику 'Тудеј њуз Африка' Сајмону Атебеу да изговори ни реч, грдећи га као дечака, говорећи о томе шта може, а шта не", написала је Захарова на Телеграму.

Она је додала да понашање Карин Жан-Пјер није шокирало представнике руског Министарства спољних послова, већ то што је Атабе, покушавајући да добије право да постави питање, изговорио занимљиву фразу.

"Ово што радите је исмевање првог амандмана на Устав о слободи говора и медија! Нисте разговарали са мном већ седам месеци! То је погрешно и није у реду! Нисмо у Кини, нисмо у Русији. Већ у САД, у Белој кући", цитирала је Захарова Атабеа.

Руска званичница је поручила да је "новинар на фантастичан начин ушао у срж ствари, јер Вашингтон заиста није Кина или Русија – за разлику од Беле куће и Стејт департмента, Москва не дискриминише новинаре и даје свима прилику да поставе питање".

"Ми не дискриминишемо новинаре и дајемо прилику свима да поставе питање, и док не одговоримо на сва питања, наши брифинзи се не завршавају. Отворени су за све новинаре, постоји симултани превод на енглески, одржавају се на недељном нивоу у онлајн формату са могућношћу повезивања са било ког места у свету. Спремни смо да одговоримо на сва ваша питања за Карин, укључујући и о САД", поручила је Захарова.

image