Русија

"Глобал тајмс": Разговори Сија и Путина показали посвећеност мировним преговорима

Сваки напор за промовисање мира и побољшање атмосфере за преговоре, може се сматрати врлином, оцењује кинески медиј
"Глобал тајмс": Разговори Сија и Путина показали посвећеност мировним преговорима© Tanjug/Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Сусрет Сија и Путина, оцењује "Глобал тајмс", послао је мирољубиву и рационалну поруку, посебно вредну у тренутку "када је сукоб Русије и Украјине запао у ћорсокак".

Кина није страна у украјинској кризи, али је одлучила да не стоји скрштених руку, и развој ситуације све више доказује да су њени став и акције на правој страни историје.

Јер, очигледно је, додаје медиј који важи за незванично гласило КП Кине, да су упорни мировни напори Пекинга дали резултате, повећавајући наду и мотивацију мировних снага међународне заједнице. 

"Што је више потешкоћа, већа је потреба да се сачува простор за мир. Што је проблем акутнији, то је важније не одустати од напора за дијалог. Кина ће наставити да игра конструктивну улогу у промовисању политичког решавања украјинског питања", рекао је, током састанка са руским колегом, кинески председник.

И Путин је потврдио посвећеност што скоријем наставку мировних преговора и поздравио спремност Кине да одигра позитивну улогу у политичком и дипломатском решавању украјинске кризе, а обе стране су истакле важност одговорног дијалога, истиче "Глобал тајмс" додајући да је Путин рекао је да је Русија отворена за преговоре о миру, а добар сигнал је да је и украјинска страна раније, такође позитивно коментарисала став Кине.

"У садашњим околностима, сваки напор за промовисање мировних преговора и побољшање атмосфере за преговоре у међународној заједници, од великог је значаја и може се сматрати великом врлином. Ово је такође важна конотација мировног путовања председника Сија", примећује "Глобал тајмс".

Сукоб Русије и Украјине траје више од годину дана, и што дужи буде, изазваће већи бол и губитке, додаје овај медиј.

Одуговлачење конфликта, како се наводи, повезано је, како са високом сложеношћу украјинског питања, тако и са "лошом улогом САД и НАТО-а у избијању и ескалацији сукоба".

"Мировне снаге треба да буду противтежа запаљивим примедбама и акцијама САД и НАТО-а које доливају уље на ватру украјинске кризе; хладноратовски менталитет и безбедносни концепт конфронтације треба да се превазиђу из перспективе заједнице са заједничком будућношћу човечанства; поједностављено схватање украјинског питања које широко пропагирају западне земље треба детаљније разрадити уз уважавање сложених и специфичних историјских и тренутних реалности овог питања", напоменуо је кинески медиј.

А Кина, истиче "Глобал тајмс", нема себичне интересе по питању Украјине. Њени мотиви су чисти и отворени и приоритет се даје интересима међународне заједнице која сада од те државе има велика очекивања.

Успешно посредовање Кине у обнављању дипломатских односа Ирана и Саудијске Арабије, како се наводи, повећало је међународно поверење у дипломатију те државе и показало огромну вредност кинеске Глобалне безбедносне иницијативе. 

Без обзира на то што се питање Украјине разликује од питања Саудијске Арабије и Ирана, и оно такође захтева подржавање визије заједничке, свеобухватне, кооперативне и одрживе безбедности, као и инсистирање на равноправном и рационалном дијалогу и прегорима.

"Стратешко међусобно поверење на високом нивоу између Кине и Русије је важан основ за ову позитивну интеракцију. Насупрот томе, неке западне земље, с једне стране, хладно критикују и клевећу мировне напоре Кине, а са друге намерно подмећу да буде неуспех Кине ако њени дипломатски напори не буду могли да одмах зауставе борбе. Ова самопротивуречност разоткрива њихов ружни менталитет, а њихови себични поступци су у супротности са напорима да се остваре мир", закључује "Глобал тајмс".

image