Русија

Лавров: Случај Северни ток ће се завршити чувеном формулом "без доказа, засновано на вероватноћи"

Верујемо да актуелни немачки лидери неће смогнути храбрости да признају истину о саботажи Северног тока и да учине нешто другачије, поручује шеф руске дипломатије
Лавров: Случај Северни ток ће се завршити чувеном формулом "без доказа, засновано на вероватноћи"© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да Русија не очекује да ће западна истрага о саботажи Северног тока бити транспарентна.

"Не очекујемо транспарентност ових истрага, нити да шира јавност буде упозната са њиховим резултатима. Највероватније ће се случај завршити нечим попут 'без доказа, засновано на вероватноћи'", рекао је Лавров на конференцији за новинаре после разговора са колегом из Бурундија Албертом Шингиром.

Руски дипломата је истакао да су бројни захтеви Москве за сарадњу у истрази експлозија на гасоводима остали без икаквог одговора.

"Мислим да би ове земље биле задовољне расплетом који на руском зовемо 'сакрити све доказе испод тепиха'", нагласио је Лавров.

Он је истакао да не постоји никакви разлози да се верује да ће Берлин признати истину о саботажи Северног тока.

"Москва нема разлога да верује да ће у ситуацији са експлозијама Северног тока Берлин признати истину, ма каква она била. Сматрамо да актуелни немачки лидери неће наћи храбрости да учине нешто другачије", нагласио је шеф руске дипломатије.

Лавров је додао да се Руска Федерација нада да ће међународне организације, пре свега УН, схватити своју одговорност за одржавање међународног мира и безбедности, као и борбу против тероризма, посебно оних који су "уништили критични инфраструктурни објекат".

Шеф руске дипломатије се осврнуо и на податке америчког новинара Симора Херша о Северном току, назвавши их објективним.

Према његовим речима, САД су на све то реаговале "веома нервозно, док њихово понашање личи на панични страх",

"Вашингтон је почео да саставља групу земаља заједно са својим савезницима, за које очекују да ће гласати против руске резолуције. Не искључујем да ће чак успети да добију довољно гласова да блокирају ову иницијативу. Тада ће потписати да имају шта да крију и биће потврђена објективност података које је изнео Симор Херш", закључио је он.

Подсетимо, резолуција коју је припремила Русија за истрагу експлозија на гасоводима Северни ток 1 и 2 предвиђа формирање посебне комисије која ће укључивати независне међународне адвокате, чији ће избор вршити генерални секретар УН.

У нацрту резолуције Савет безбедности тражи од генералног секретара "хитно формирање међународне независне истражне комисије" за свеобухватну и непристрасну међународну истрагу свих аспеката саботаже на гасоводима Северни ток 1 и 2. Документ је, како је истакао извор, усмерен на идентификацију извођача, спонзора, организатора и саучесника.

image