Русија

Путин: Русија и Кина не формирају војни савез, то раде САД и Запад

Војна сарадња Москве и Пекинга постоји, али она је транспарентна и ту нема ничег тајног, поручује председник Руске Федерације
Путин: Русија и Кина не формирају војни савез, то раде САД и Западwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Русија и Кина не формирају никакав војни савез, каже председник Руске Федерације Владимир Путин, додајући да је за разлику од Москве и Пекинга, формирање нових војних савеза политика које се држе у Сједињеним Америчким Државама. 

"Да, између нас (Москве и Пекинга) постоји војно-техничка сарадња, али ми то не кријемо, све је транспарентно. У томе нема ничег тајног, имамо и војну сарадњу, изводимо и заједничке војне вежбе", рекао је Путин за канал "Рaсија 24", истичући да две земље и њихова добра сарадња не представљају претњу за треће стране, док све оно што ради Вашингтон веома личи на политику "фашистичке Немачке и милитаристичког Јапана".

Русија наставља да изводи војне вежбе и то не само са Кином, већ и са другим земљама, упркос дешавањима у Украјини, објаснио је Путин.

"А шта раде Сједињене Америчке Државе? Стварају све више нових савеза. И то западним политичким аналитичарима даје разлог да говоре да Запад гради нове 'осовине'".

Са друге стране, подсетио је руски председник, Североатлантска алијанса је направила стратешку концепцију даљег ширења утицаја блока и у Азијско-тихоокеанском региону, о чему је било и јавно саопштено, што, како је оценио, веома личи на војни блок из периода Другог светског рата.

Подсетио је да је НАТО прошле године објавио документ у којем се говори да ће Алијанса "развијати односе са земљама" тог дела света, а као неке од њих наведене су Аустралија, Нови Зеланд и Јужна Кореја. 

"Рекли су да ће створити глобални НАТО савез. А шта је то?", упитао је Путин.

"Не ми, већ западни аналитичари сами говоре да Запад почиње да гради нову осовину сличну оној коју су тридесетих година прошлог века створили фашистички режими у Немачкој и Италији и милитаристичком Јапану".

Подсетио је и да су Уједињено Краљевство и Јапан почетком године потписали споразум, који претпоставља транспарентност и даље продубљивања контаката и војну сарадњу двеју земаља.

image