Русија

Мишустин: Пред Русијом и Белорусијом је светла будућност у новом мултиполарном свету

На данашњем састанку потписан је договор који ће гарантовати просперитет Савезне државе, а једна од договорених одлука је плаћање у руским рубљама
Мишустин: Пред Русијом и Белорусијом је светла будућност у новом мултиполарном свету© посткомсг.рф

Пред Савезном државом Русије и Белорусије је велика будућност у новој мултиполарној међународној архитектури, рекао је премијер Русије Михаил Мишустин на састанку Савета министара држава Савеза.

На дневном реду седнице Савета министара било је сумирање резултата развоја трговинско-економске сарадње у протекле две године, разматрање спровођења споразума о продубљивању економске интеграције, јачање интеракције у области истраживања свемира, као и разговор о стратегији научног и технолошког развоја Русије и Белорусије.

Према речима Мишустина, под притиском санкција, Русија и Белорусија су предузеле заједничке мере да неутралишу негативне последице.

Наиме, Русија је подржала Белорусију у јачању економске стабилности и обезбеђено је снабдевање енергентима, казао је премијер Русије.

Индустријска сарадња расте, тренутно се реализује 20 заједничких пројеката у најпопуларнијим областима, посебно у електроници и машинству, рекао је он.

"Наш главни задатак је подизање животног стандарда грађана Русије и Белорусије, развој наше економије, формирање јединственог простора на принципима отворености, транспарентности и међусобног поверења. Руска и белоруска влада активно сарађују у свим овим областима", нагласио је Мишустин.

Премијер Русије је скренуо пажњу да најбоље праксе руско-белоруског искуства треба понудити земљама Евро-азијске економске уније и Заједнице независних држава.

"Сигуран сам да ће заједничке иницијативе донети практичне резултате – помоћи ће отварању нових радних места, а коришћење домаће опреме и машина је додатни бенефит", рекао је Михаил Мишустин.

Упркос санкцијама, у Русији и Белорусији је обезбеђена макроекономска стабилност и финансијска стабилност привреде, приметио је председник Владе Белорусије Роман Головченко и додао да данашњи састанак одражава жељу влада земаља Савеза да свеобухватно ојачају своје државе.

На данашњем састанку потписан је договор који ће гарантовати просперитет Савезне државе, а једна од договорених одлука је одлука о трансакцијама у руским рубљама.

Потписан је низ значајних споразума о претовару нафтних деривата и другог терета, наведено је у саопштењу Комитета Савезне државе.

Током састанка су размотрена главна питања формирања уједињених тржишта енергетских ресурса.

Према речима Головченка, међурегионална сарадња одиграла је важну улогу у постизању рекордног трговинског промета.

Руски премијер је захвалио белоруским колегама на посебној пажњи при развијању међурегионалних и братских односа и рекао да рачуна на успех предстојећег Форума руских и белоруских региона, који ће се одржати у јуну у Уфи.

Састанак Савета министара држава Савеза се одржава уочи Дана јединства народа Русије и Белорусије. На данашњи дан, пре више од четврт века, потписан је споразум о стварању заједнице народа. То је отворило нову страницу у заједничкој историји, послужило као почетак изградње интеграције у држави Уније.

image
VV inauguration
banner