Русија

Путин прогласио ратно стање на припојеним територијама; Савет одобрио

Ратно стање у областима ДНР, ЛНР, Запорожја и Херсона уводи се од 20. октобра, саопштено је из Кремља
Путин прогласио ратно стање на припојеним територијама; Савет одобриоAP © Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин прогласио је ратно стање на територији Луганске и Доњецке Народне Републике, Херсонске и Запорошке области, на данашњем заседању Савета безбедности Руске Федерације.

Савет Федерације је једногласно одобрио указ о увођењу ратног стања.

Руски парламент је једногласно одобрио указ председника Путина о увођењу ратног стања у четири нова руска региона.

Председница Савета Федерације Валентина Матвијенко рекла је да ће Савет Федерације одмах послати председнику Путину одлуку да одобри његов указ.

„Одговарајућа резолуција ће одмах бити послата, у складу са законом, председнику Руске Федерације“, рекла је Матвијенко.

"Да подсетим, да је у Доњецкој Народној Републици, Луганској Народној Републици, као и у Херсонској и Запорошкој области постојао режим ванредног стања, пре него што су ушле у састав Руске Федерације. А сада треба да формализујемо овај режим у оквиру руског законодавства. Стога сам потписао указ о увођењу војних одредби у ова четири ентитета Руске Федерације. Он ће одмах бити послат на одобрење Савету Федерације", рекао је Путин.

Путин је саопштио да је потписао и указ којим даје додатна овлашћења гувернерима четири придружене територије. Он је наложио да се формирају штабови територијалне одбране. У председничком указу биће предвиђено и неколико нивоа реаговања на ризике у сфери безбедности.

Руски председник је нагласио да кијевски режим одбија преговоре, да наставља да гранатира нове руске територије, користећи терористичке методе.

Током обраћања, Путин је најавио формирање Координационог савета у влади за решавање питања обезбеђења специјалне војне операције, на чијем челу ће бити премијер Михаил Мишустин.

Руски председник је такође наредио да се уведу мере заштите од ванредних ситуација у деловима Централног  и Јужног федералног округа.

Месечна надокнада сваког мобилисаног војника након уписа у јединицу износиће 195 хиљада рубаља, најавио је Путин. 

"Радимо на решавању веома сложених задатака великих размера да обезбедимо безбедност и поуздану будућност Русије, да заштитимо наш народ. А они који су данас на првој линији фронта, који се обучавају на полигонима и у центрима за обуку, треба да осете нашу подршку, да знају шта су они огромна велика земља, јединствен уједињен народ", рекао је Путин на седници Савета безбедности.

Ратно стање у областима ДНР, ЛНР, Запорожја и Херсона уводи се од 20. октобра, наводи прес-служба Кремља.

„С обзиром да се оружана сила користи против територијалног интегритета Руске Федерације, у складу са делом 2 члана 87 Устава Руске Федерације и члановима 3 и 4 Савезног уставног закона од 30. јануара 2002. године бр. ФКЗ 'О ратном стању' одлучујем да ратно стање уведем 20. октобра 2022. године од поноћи на територијама Доњецке Народне Републике, Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области", пише у тексту указа руског председника Владимира Путина.

Русија неће затварати границе.

Прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков изјавио је за РИА Новости да се не планира затварање граница Русије у светлу увођења ратног стања у четири региона.

Заменик руског министра спољних послова Јевгениј Иванов одговарајући на питања новинара рекао је да Москва не планира да затвара своја дипломатска представништва у западним земљама, као ни да врши проширења дипломатског особља у тим земљама.

"Ми већ свуда имамо минимални број, а у једном броју европских земаља више нема ниједног, осим амбасадора. Дакле, нема где да се смањи број, осим ако се затворе", додао је Иванов.

image