Русија

Песков: Нећемо да се мешамо да ли ће доћи до разговора Сија и Зеленског

Председник Кине је у стању сам да процени да ли би одређени контакти били сврсисходни или не, поручују данас из Москве и додају да сматрају да ће конфронтација са непријатељским земљама трајати дуго
Песков: Нећемо да се мешамо да ли ће доћи до разговора Сија и Зеленскогwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Русија се неће мешати у то да ли ће доћи до разговора између кинеског лидера Си Ђинпинга и председника Украјине Владимира Зеленског, каже данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, додајући да Москва веома цени уравнотежен став Пекинга по украјинском питању, али да нема права да саветује кинеско руководство шта и како да ради.

"Знамо уравнотежену позицију НР Кине, веома је ценимо и верујемо да сам кинески лидер одлучује о сврсисходности одређених контаката, тако да ми немамо право да овде било шта саветујемо", поручују из Кремља. 

Песков се и данас осврнуо на Специјалну војну операцију.

Одговарајући на питање новинара шта мисли када ће се она завршити, портпарол је казао да о томе треба да говоре из Министарства одбране, али да сматра да, пошто је против Русије у току велики хибридни рат, да ће та конфронтација трајати дуго. 

Ипак, додао је да циљеве Специјалне војне операције тренутно није могуће остварити дипломатским путем, иако је Москва раније говорила да постоје два пута - преговори или војна операција. 

За Русију је главно да сви њени захтеви буду испуњени, како би била осигурана њена и безбедност њених људи у целини, објашњава портпарол.

Овакву политику, према његовим речима, подржава велика већина грађана, јер је подршка председнику Русије Владимиру Путину сада без преседана.

"Видимо потпуно уједињење руског друштва и притом невиђено окупљање око председника, око врховног команданта, и око политике коју он води. И видимо да у нашем друштву апсолутно доминира уверење да ће сви циљеви Специјалне војне операције бити остварени".

О самиту демократије у САД: Изазива подсмех многих

Из Кремља су се осврнули и на самит демократије који се данас одржава у САД, за који је речено да је "неозбиљан догађај" на којем Вашингтон друге земље покушава да учи наводној демократији.

"Америка која упркос свему и даље тврди да је некакав светски учитељ такозване демократије, поново покушава да окупи читав низ земаља у виду студената па да им тамо морализује. Они који желе да учествују на том часу - имају на то суверено право. Али, заправо, многи у овоме свему виде покушај поделе света на прворазредне и другоразредне земље, што код многих сада изазива подсмех, и, наравно, то се тешко може окарактерисати као озбиљан догађај", рекао је Песков.

На данашњем другом самиту демократије биће окупљени представници из 120 земаља. На церемонији отварања присуствоваће и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш, чије је појављивање на самиту изазвало жаљење Москве. 

Русија наставља да развија вештачку интелигенцију

Песков је потврдио и да Руска Федерација наставља активно да развија вештачку интелигенцију, по наредби председника Путина, како земља не би заостајала од других у тој битној сфери. 

Он је рекао да је потребно развити посебан систем којим би се могла регулисати и контролисати ова област, јер, иако она несумњиво има доста предности, постоје и одређени њени аспекти који могу изазвати забринутост. 

Подсетимо, Илон Маск и низ стручњака раније су потписали изјаву која је објављена на сајту "фјучровлајф.орг", којом позивају да се развој вештачке интелигенције заустави на пола године како би се смањили ризици по човечанство.

image
VV inauguration
banner