Русија

Лавров о умешаности НАТО-а у рат у Украјини: Нема даље

Североатлантска алијанса већ учествује у украјинском конфликту, још једном понављају из Москве
Лавров о умешаности НАТО-а у рат у Украјини: Нема даље© Tanjug/Yury Kochetkov/Pool Photo via AP

Североатлантска алијанса фактички већ ратује на страни Кијева, оценио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, коментаришући на данашњој конференцији са иранским колегом умешаност НАТО-а у актуелни сукоб у Источној Европи.

"Обратили смо пажњу на понашање земаља НАТО-а, које 'потпирују' ситуацију и које су се већ одавно умешале у сукоб у толикој мери, да је немогуће да то учине још више. Они фактички ратују на страни кијевског режима", поручио је шеф руске дипломатије, а затим и додао да Русија веома цени уравнотежен став Ирана по украјинском питању.

Шеф иранске дипломатије Хосеин Амир-Абдолајан оптужио је Запад да отежава ситуацију у Украјини јер наставља да испоручује оружје Кијеву. 

"Чињеница да Запад даје Украјини различито оружје само отежава ситуацију. Ми смо увек сматрали да се при решавању овог питања треба ослањати на политичко решење", додаје иранска страна. 

Лавров је још казао да Запад не жели да се заврши украјински конфликт, о чему је последњи пут међу западним званичницима говорио државни секретар САД-а Ентони Блинкен. Он је, подсетимо, напоменуо да би проглашење мира у Украјини сада била лоша ствар, јер би то Русији омогућило да задржи све до сада заузете територије и дало јој додатну предност. 

"Блинкен је изјавио да би мир сада био у интересу Русије, те да се то не сме допустити. Мени је јако тешко да кажем на основу чега је дошао до тако дубоке анализе. Једина претпоставка је та да Запад не жели да заустави овај рат, у свему томе има своје геополитичке интересе, узимајући у обзир њихов покушај да уклоне још једног противника на глобалној сцени, а то је сада Руска Федерација".

Министри спољних послова двеју земаља су се дотакли и теме иранског нуклеарног споразума, који, како оцењују дипломате, нема алтернативе. 

Москва још поручује да би овај договор требало спровести у дело што пре, у складу са резолуцијом Савета Безбедности УН-а 2231. 

"Свет наставља да чека повратак Сједињених Америчких Држава испуњавању својих обавеза које се тичу нуклеарног споразума, и ми посебно истичемо да би све незаконите санкције против Ирана требало укинути", додаје Лавров. 

Његов ирански колега је изразио наду да ће руски министар ускоро посетити Техеран и да ће две земље потписати споразум о сарадњи. 

"Разговарали смо о последњој ситуацији, која се тиче потписивања дугорочног договора између наших земаља. Налазимо се на последњем стадијуму преговора поводом овог споразума и ја се надам да ћу у најближој будућности дочекати свог колегу у Техерану и да ћемо затим тамо да потпишемо документ", рекао је Амир-Абдолајан.

image
VV inauguration
banner