Русија

Убиство Татарског преквалификовано у терористички напад

Дарија Трепова је донела у кафић импровизовану експлозивну направу која се налазила у кутији, за коју је она рекла да је поклон за убијеног
Убиство Татарског преквалификовано у терористички напад

Истражни комитет Русије преквалификовао је кривично дело убиства ратног дописника Владлена Татарског у петербуршком кафићу у кривично дело терористичког напада, саопштено је у прес-служби тог комитета.

"Полазећи од добијених резултата примарних истражних радњи, кривично дело поводом експлозије у кафићу у Санкт Петербургу прелификовано је терористички чин“, наведено је у Истражном комитету Русије.

Истрага, како је саопштено, показује да су планирање и организација убиства војног дописника Владлена Татарског извршена из Украјине.

Претходно је портпарол Кремља Дмитриј Медведев изјавио да, судећи по саопштењу Националног антитерористичког комитета, постоје докази да су украјинске специјалне службе можда умешане у планирање терористичког напада који се десио у Санкт Петербургу.

"Русија се суочила са кијевским режимом који стоји иза убиства Дугине, и за који је врло вероватно да стоји иза убиства Татарског и иза убиства многих људи од 2014. године. Зато је и започета Специјална војна операција", рекао је Песков, одговарајући на питање да ли је могуће рећи да се Русија суочила са таласом тероризма.

Председник Русије Владимир Путин одмах је обавештен о терористичком нападу, додао је Песков и изјавио саучешће породици Татарског, и брз опоравак рањенима.

Утврђено је да су терористички акт планиралe специјалне службе Украјине уз умешаност агената који сарађују са такозваним Фондом за борбу против корупције који је основао Наваљни, а који је активно подржавала задржана Трепова, саопштио је Национални антитерористички комитет. 

Дарија Трепова је приведена због сумње да је умешана у експлозију у кафићу у Санкт Петербургу, наводи се у телеграм каналу Истражног комитета Руске Федерације.

"Под сумњом да су умешани у експлозију у кафићу у Санкт Петербургу, запослени руског истражног комитета, заједно са оперативним службама, привели су Дарију Трепову", наводи се у извештају.

"Истрага о свим околностима злочина је у току", додаје се у саопштењу комитета.

Раније је Министарство унутрашњих послова Русије расписало потерницу у Санкт Петербургу за 26-огодишњом Даријом Треповом, осумњиченом за убиство ратног дописника извештача и блогера Максима Фомина, познатијег под псеудонимом Владлен Татарски.

Картица са подацима Трепове осванула је данас у бази података које је расписало Министарство, а из ње се види да се за Треповом, рођеном у Санкт Петербургу 1997. године, трага у оквиру кривичне истраге.

Према речима сведока, Трепова је донела у кафић импровизовану експлозивну направу која се налазила у кутији, за коју је она рекла да је поклон за убијеног Татарског.

Инцидент се догодио у кафићу "Стрит бар" у центру Санкт Петербурга јуче, 2. априла, а у експлозији погинуо је Татарски, а повређене су, према најновијим инофoрмацијама, 32 особе.

Претходно је Интерфакс, позивајући се на обавештен извор, јавио да је Трепова приведена. Агенција наводи да се касније испоставило да су њене мајка и сестра доведене на испитивање, а да је она и даље у бекству.

Шта се десило?

Како преноси Телеграм канал "Редовка", експлозивна направа експлодирала је у кафићу на Васиљевском острву у центру Санкт Петербургу, где је Татарски држао својеврсну конференцију за медије.

Снага експлозије премашила је 200 г ТНТ-а, рекли су за "ТАСС" званичници безбедносни органи и додали да је унутар експлозивне направе било упечатљивих елемената, као што су ексери.

Сала је била пуна, међутим, безбедносне мере нису испоштоване, ни један од посетиоца није доследно прегледан нити претресан, преноси ТАСС.

Међутим, како је један од очевидаца рекао за портал "Меш", саму осумњичену на улазу нису хтели да приме јер је имала кутију, за коју су претпоставили да је бомба. Извор преноси да им је Трепова одговорила са осмехом, "Није, ево унесите, таман да проверите".

Девојку су пустили у кафић и она је села на крају дугачког стола, где су седели и остали посетиоци.

Како преносе очевици, деловало је као да се осумњичена и убијени познају, јер је она, када је добила реч и узела микрофон, причала о неким разгледницама или сликама које су раније размењивали.

Трепова је казала да има поклон за Татарског, такозвану бисту коју му је уручила. Према речима очевидаца, деловала је врло опуштено и професионално, "ако је она кривац, боља је од свих холивудских глумица", преноси извор за портал "Меш".

Након што му је уручила поклон, додаје извор, хтела је да оде, али ју је он замолио да остане.

Експлозија је одјекнула тик поред бине, ударни талас је разбио сва стакла кафића и разнео намештај. Владлен је умро на лицу места, људи су у паници почели да беже на улицу.

image