Русија

Откривен наводни организатор убиства руског новинара Татарског

Нападом на познатог руског блогера руководио је некадашњи новинар "МБКХ медија" Роман Попков, рекла је главноосумњичена Дарја Трепова руским истражитељима
Откривен наводни организатор убиства руског новинара Татарског© Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Главна осумњичена за убиство познатог руског блогера Владлена Татарског Дарја Трепова признала је да ју је регрутовао човек повезан са Службом безбедности Украјине (СБУ).

Према њеним наводима, које је пренео РТ Интернешенел позивајући се на писање "Шота", нападом на Татарског руководио је некадашњи новинар "МБКХ медија" Роман Попков, рекла је Трепова истражитељима. Оснивач овог медија је олигарх који тренутно живи у егзилу и истакнути критичар Кремља Михаил Ходоровски. Према њеним речима, Попков ју је научио новинарству, а потом је тражио да обави задатак за једног од његових контаката.

Како је навео "Шот", контакт Попкова био је агент СБУ-а чији идентитет није откривен.

У снимку које се објавило руско Министарство унутрашњих послова Трепова је признала да је унела бомбу у статуи коју је дала Татарском и рекла да ће касније објаснити од кога је добила статуу.

Трепова је, наводно, статуу својим колима донела у Санкт Петерсбург неколико дана раније, а после хапшења истражним органима је, како се незванично сазнаје, рекла да јој је речено да се унутра налази уређај за прислушкивање. Такође, имала је инструкције да се спријатељи с Татарским.

У тексту се додаје да Попков сада ради за некадашњег посланика руске Државне думе Иљу Пономарева, који је такође ван земље.

Пономарев, који тренутно живи у Украјини, у више наврата је претио да ће извршити терористички напад на руске званичнике и све за које сматра да подржавају московске акције у Украјини. Тврдио је и да има везе са оним што је назвао герлиским покретом у Русији.

За тај покрет Пономарев је тврдио да стоји иза убиства Дарије Дугине, док су руски званичници навели да иза овог напада стоје украјински агенти.

image
VV inauguration
banner