Русија

Путин: Санкције Запада према Русији ће дуго трајати, приоритет државе раст плата (ВИДЕО)

Потребне су нам средњорочне и дугорочне мере, усмерене ка стратешким циљевима сувереног развоја Русије, поручио је руски председник
Путин: Санкције Запада према Русији ће дуго трајати, приоритет државе раст плата (ВИДЕО)© Tanjug/Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin Pool Photo

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да ће санкције Запада трајати још дуго и да је потребно развијати дугорочне мере за суверени развој Русије.

"Сви видимо да су санкције на дуже време, тако да су, уз приоритетне мере за замену увезених технологија и производа, овде потребне средњорочне и дугорочне мере, усмерене ка стратешким циљевима сувереног развоја земље", рекао је данас Путин на састанку председништва Државног савета који је за тему имао развој индустрије у условима санкционог притиска.

Путин је данас посетио фабрику "Тулажелдормаш", у Тулској области, специјализовану за производњу тешке опреме за изградњу, реновирање и одржавање железничких пруга. Он је у разговору са радницима рекао да Русија у сфери индустрије треба да иде ка пуној суверенизацији тамо где је то потребно.

"Следећи изазов за нас су високе технологије у области индустријске производње", указао је Путин.

Руски лидер је нагласио да је сарадња у индустријском сектору могућа са партнерима са којима су успостављени "стабилни, добри и поуздани односи".

"Сарадња је могућа са свима који заиста желе да сарађују са Руском Федерацијом, штавише, да раде за ближу и даљу перспективу. Нећемо бити ограничени искључиво на нашу територију", нагласио је Путин.

Председник је посебно говорио о раду Фонда за индустријски развој, назвавши га "веома ефикасним алатом који помаже предузећима да дођу до дугорочног новца под добрим условима, уз добру камату".

Раст плата и реалних прихода

Путин је додао да би плате у Русији ове године требало да порасту између три и пет одсто, а реални приходи између два и три одсто.

"Мислимо да би реалне зараде у земљи у целини требало да расту за око три до пет одсто, а реални расположиви приходи становништва – за два до три одсто", рекао је руски председник.

Према његовим речима, инфлација у марту ће вероватно бити мања од четири одсто и има опадајући тренд, јер је инфлација у Русији потпуно другачија.

"Наш врхунац инфлације је био 17 одсто, а сада, према резултатима из марта ове године, највероватније ће бити мања од четири одсто и има опадајући тренд. Повећање реалних прихода људи и побољшање њиховог благостања је главни приоритет за државу", рекао је руски лидер.

Нови циклус раста руске економије

Рад у оперативном и изузетно интензивном режиму даје позитивне резултате, забележен је нови циклус раста руске привреде, рекао је руски председник.

"Рад у једном оперативном, изузетно напетом режиму већ је показао резултате. Успели смо да уђемо у нови циклус привредног раста. Данас ћемо, узимајући у обзир динамику ситуације, одредити даље кораке у развоју индустрије", рекао је председник.

Путин је подсетио на речи једног од својих саговорника током посете, који је рекао "били смо принуђени да пређемо на супституцију увоза тамо где о томе раније нисмо размишљали", рекавши да је управо то принуђени кључно и додао да "нису били приморани то никада не би ни урадили".

Руски лидер је указао и на потребу стварања "финансијских преференција и мера за подршку пројектима који имају за циљ постизање технолошког суверенитета", рекавши да "влада треба да размотри увођење пореских олакшица за купце домаће високотехнолошке опреме".

Посебна решења за подршку великих значајних пројеката

Подршка великим револуционарним пројектима који имају за циљ постизање технолошког суверенитета захтевају посебна решења, додао је Путин.

"Што се тиче великих значајних пројеката, потребна су нам посебна решења да им обезбедимо субвенције, и то за све време трајања пројекта. У сваком случају, ове рокове треба продужити", нагласио је он.

Такође је указао на потребу да се у развоју индустрије узму у обзир мала и средња предузећа, "која су у стању да брзо сагледају промене, уваже нове захтеве купаца и флексибилно реструктуирају свој рад.

Спречавање корупције

Руске власти треба да прошире подршку пројектима који помажу у постизању технолошког суверенитета, али не би требало да се дозволи да се такве мере пружају по принципу "само нашим".

"Потребно је проширити финансијске преференције, мере државне подршке за пројекте који имају за циљ постизање технолошке суверености, укључујући и додатне субвенције и произвођачима и потрошачима таквих производа. Као што већ рекао, потребно је увести пореске олакшице за купце руске високотехнолошке опреме, а влада треба да састави своју листу и разради процедуру за давање таквих преференцијала", навео је он.

Путин је истакао да овај процес треба да буде што транспарентнији и да те одлуке никако не буду корумпиране, тако да се бенефиције не пружају некаквим "нашим", већ само онима којима су заиста потребне".

image