Русија

Путин на састанку са Лукашенком: Врло добра сарадња, посебно нас радују економски успеси

Лидери данас још једном поручују да су односи Москве и Минска на високом нивоу, да су постигнути добри резултати и да ће земље заједничким снагама успети да превазиђу све проблеме са којима се суочавају
Путин на састанку са Лукашенком: Врло добра сарадња, посебно нас радују економски успесиwww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Русија и Белорусија су до сада успеле да остваре јако добру сарадњу у великом броју сфера и да много ураде, а то се односи како на сарадњу на глобалној политичкој сцени, тако и на питања која се тичу безбедности двеју држава, и, посебно, економије. 

Трговинска сарадња Русије и Белорусије забележила је раст током последњих годину дана, што свакако "оставља јак утисак", иако показатељи нису толико високи као са неким другим трговинским партнерима, казао је Путин.

Вредност трговинске сарадње је процењена на око 50 милијарди америчких долара, напоменуо је он, позивајући се на званичне податке Белорусије.

"То је озбиљан резултат нашег заједничког рада", рекао је Путин.

Руски лидер се још захвалио белоруском колеги за то што је он у Москву допутовао дан пред сутрашњи званичан састанак, јер ће им то дати прилику да у опуштеној атмосфери разговарају о битним питањима, након чега је Лукашенку пожелео добродошлицу.

Председник Белорусије Александар Лукашенко додао је да ће две земље успети да превазиђу све кризе и проблеме, уз коментар:"А, када није било проблема?". 

Сутрашњи састанак у Москви организован је након недавне одлуке двеју земаља да се у Белорусији размести руско тактичко оружје, а све услед заоштравања ситуације у Источној Европи. 

Лукашенко је тако током последњег годишњег обраћања народу додао и да не искључује да би некада у будућности земља могла "прихватити" не само тактичко, већ и стратешко нуклеарно оружје Русије, док је руски министар одбране Сергеј Шојгу истакао да је Белорусија сада у стању да наноси ударе путем коришћења нуклеарних ракета.

Лукашенко: Упркос санкцијама, руска и белоруска економија неће пропасти

Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да белоруска и руска економија неће пропасти, упркос притисцима који се на њих врше споља у виду рестриктивних мера.

"Све ћемо ово превазићи. Онај који се надао и предвидео да ћемо се срушити... Ништа нисмо срушили. Да, неће бити лако, али када је било лако", рекао је Лукашенко током разговора са руским колегом Владимиром Путином.

Он је истакао да су две земље у стању да реше чак и она проблематична питања која су настала у области микроелектронике у условима западних санкција, преносе РИА Новости.

"Ракете лете, а војна техника напредује", истакао је белоруски председник.

Дотакавши се пољопривреде, Лукашенко је навео да су се "сви уплашили глади и хладноће. И шта би са тим?"

"У Русији данас не знају шта ће са хлебом. Када је то било? Тако огромна жетва", закључио је белоруски председник, оценивши да ће "тако бити и у индустрији."

image