Русија

Пентагон: Циљ да "абрамси" стигну у Украјину до краја године; Лавров поручио да се "играју с ватром"

Русија је раније упозорила чланице НАТО због испоруке наоружања Украјини
Пентагон: Циљ да "абрамси" стигну у Украјину до краја године; Лавров поручио да се "играју с ватром"www.globallookpress.com © Cpl. Israel Chincio/ZUMAPRESS.com

Сједињене Америчке Државе очекују да ће до краја године Украјини испоручити тенкове "абрамс", међутим обука украјинске војске за њихово коришћење још није ни почела, рекла је заменица портпарола Пентагона Сабрина Синг.

"Обука није почела. Наш циљ је да тенкове испоручимо Украјини пре краја године", рекла је она одговарајући на питања новинара о термину доставе.

Русија је раније послала дипломатску ноту чланицама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.

Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је да се земље НАТО-а "играју ватром" због испоруке оружја Украјини.

Кремљ је навео да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.

Лавров је такође поручио да су САД и НАТО директно укључене у сукоб у Украјини, "укључујући не само снабдевање оружјем, већ и обуку особља... у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама".

image