Русија

Украјински авион срушен изнад Брјанске области у Русији, пилот снимао терен

Пилот покушао да побегне на украјинску територију
Украјински авион срушен изнад Брјанске области у Русији, пилот снимао терен© Spencer Platt / Staff

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила је да је током дана изнад  Брјанске области Руске Федерације пао украјински авион.

"Украјински лака летелица срушила се у региону Брјанска. Пилота је задржао гранични одред. Летелица се из непознатих разлога срушила", наводи ФСБ.

Додаје се да је пилот покушао да побегне на украјинску територију. 

Ипак, на Телеграм каналу "Меш" (Mash) у међувремену је објављена фотографија пилота, уз информацију да је руска војска оборила ову летелицу оружјем.

Пилот је изјавио да је учествовао у мисији фотографисања терена за коју је требало да му исплате 50.000 украјинских гривни, што је око 1.250 евра.

Према његовим речима, налазио се у пратњи другог авиона и није ни био свестан да је већ ушао у Русију.

Како преноси руски сајт База, украјински авион је пао у поље у округу Клинци, а то су на крају приметили локални становници. Они су то одмах пријавили полицајцима, након тога су ФСБ, Министарство одбране и Руска гарда блокирали подручје и пронашли пилота, који је покушао да се сакрије у шуми.

Након привођења, пилот је нагласио да није војни пилот, већ цивилни.

Ипак, руске снаге безбедности су у близини самог авиона пронашле аутоматско оружје, муницију и панцире посуте земљом. Према речима пилота, све ово му је дато "ради заштите".

Брјанска област, подсетимо, налази се тик уз границу са Украјином и до сада је била мета различитих напада украјинске стране. Посебно се истиче прошломесечни терористички напад током којег су две особе изгубиле живот, а једно дете задобило повреде. 

image