Русија

Ерупција вулкана на Kамчатки: Црвени аларм за авио саобраћај (ВИДЕО)

Према подацима Министарства за ванредне ситуације Русије, облак пепела би могао да стигне до града Петропавловск Kамчатски, који се налази 450 километара од Шивелуча
Ерупција вулкана на Kамчатки: Црвени аларм за авио саобраћај (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Ust Kamchatsk Information Centre/via Global Look Press

Вулкан Шивелуч на руском полуострву Kамчатка еруптирао је у ноћи 11. априла, избацивавши пепео чак 20 километара увис.

"Облак пепела се након ерупције померио ка западу и доста пепела је пало на околна села", рекао је директор камчатског огранка Завода за геофизичка истраживања Данила Чебров.

Након ерупције вулкана на Kамчатки становништву је саветовано да не напушта затворене просторије без преке потребе.

Према подацима Министарства за ванредне ситуације Русије, облак пепела би могао да стигне до града Петропавловск Kамчатски, који се налази 450 километара од Шивелуча.

Руски климатолог Алексеј Kокорин је изјавио да ова ерупција вулкана може да доведе до "глобалног захлађења које би трајало годину или две".

Kамачатски тим за реаговање на ерупције вулкана (KВЕРТ) је издао црвено упозорење за авијацију, рекавши да "активност вулкана која и даље траје може да утиче на међународни авионски саобраћај и авионе који ниско лете".

"Апсолутни мрак, док пепео још увек пада. Не видимо вулкан шта му се дешава - још не можемо да проценимо. Биће прерано говорити о поновљеним ерупцијама. У Уст-Кључију и Уст-Камчацку су могући токови блата, јер се лавине спуштају дуж падина. Због тога су путеви блокирани", - напомињу у регионалном огранку ЕГС РАС.

Само неколико сати касније, на овом подручју догодио се земљотрес јачине 5,8 степени Рихтерове скале на удаљености од 51 километар од Петропавловска-Камчатског, саопштио је камчатски огранак Геофизичке службе Руске академије наука.

Како се наводи, земљотрес се догодио на дубини од 89 километара. 

image