Русија

Путин: Инфлација у Русији значајно опала

Било би погрешно да се опустимо и пустимо да ситуација иде својим током, верујући да ће све бити у реду само од себе, казао је председник Русије
Путин: Инфлација у Русији значајно опала© Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Инфлација у Русији би у априлу могла да буде мања од три процента, рекао је данас председник Русије Владимир Путин на састанку о економским питањима.

"Инфлација у Русији би у априлу могла да падне испод три процената, а има разлога да се верује да ће привредна активност наставити да расте, а и индекс пословне активности се побољшава", рекао је Путин.

Према његовим речима, руска економија наставља да се развија и БДП ће у наредном периоду значајно порасти.

Наиме, очекује се да ће до краја другог квартала у државни буџет почети да се сливају додатна средства, због раста цена нафте и гаса, објаснио је председник.

"Приходи буџета у првом кварталу износили су више од 13 трилиона рубаља, колико је било и у истом периоду прошле године", казао је.

Подсетио је да је влада приликом припреме текућег буџета пошла од очекиваног пада БДП-а од 2,9 одсто прошле године, а ове године за 0,8 одсто. Сада су, како је рекао, уз позитивну статистику, експерти ревидирали своје процене и значајно их унапредили.

Према податцима које је Путин навео, позитиван тренд у руској економији јача. Наиме од почетка априла промет у малопродаји је повећан за нешто мање од 25 посто, повећан је и раст утовара на железници - у марту је та цифра износила око 2 посто, а почетком априла чак 3,6 посто, а бележи се раст како домаћих тако и извозних пошиљки.

Међутим, спољни фактори ризика за нашу економију нису нестали, и тога смо итекако свесни, рекао је председник Русије.

"Било би погрешно да се у том погледу опустимо и пустимо да ситуација иде својим током, верујући да ће све бити у реду само од себе. Немамо право на то", указао је Путин.

Важно је да се узбегне не само прекомерно убрзање инфлације, већ и њено претерано успоравање, јер то може негативно утицати на привредну активност истакао је руски председник и додао да то може утицати и на пословне планове за ширење производње и отварање радних места.

И наравно, додао је, то утиче на приходе грађана и обим буџетских прихода.

"Са становишта интереса грађана, ниска инфлација је, наравно, веома позитивна ствар, јер доводи до повећања реалних прихода, реалних зарада. То јесте позитиван фактор, али га је неопходно сагледати са свих страна. Неопходно је узети у обзир све факторе који утичу на потрошачке цене, укључујући курс рубље, стање на девизном тржишту, кретање капитала", објаснио је.

Влада је припремила рогнозу друштвено-економског развоја Руске Федерације припремила је влада на основу које се у великој мери дефинишу мере подршке грађанима, предузетницима, радним колективима, компанијама, читавим привредним гранама, казао је Путин.

Према његовим речима, за систем јавне управе и за целокупну домаћу привреду је веома важно да прогноза друштвено-економског развоја за наредне године буде што објективнија. 

Ризици морају да се смање и на тражишту некретнина које је пренатрпано, казао је Путин и додао да је потребно да се обезбеди одрживи дугорочни развој грађевинског тржишта.

Такође, у многим областима нема довољно радника, а с обзиром на историјски минималну незапосленост у земљи, потребно је искористити кадровски потенцијал региона, истакао је лидер Русије и додао да решењу проблема може помоћи и улагање у обуку специјалиста за најтраженије професије.

image